Predsjedništvo BiH dobija novi krov, rekonstrukcija vrijedna 1,43 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH dobija novi krov, rekonstrukcija vrijedna 1,43 miliona KM
Rekonstrukcija krova objekta Predsjedništva BiH vrijedna oko 1,43 miliona KM trebalo bi da otpočne tokom naredne sedmice, nakon nekoliko godina natezanja s tenderima i nemogućnosti pronalska izvođača s odgovarajućom licencom.

Informaciju je potvrdio Siniša Perković, šef Službe za zejedničke poslove institucija BiH, navodeći da su u proteklom periodu tri tendera pala.

"Dosta je teško bilo pronaći firmu s licencom za obnovu kulturno-historijskih spomenika, odnosno takva se nije pojavila na tenderu. Konačno se ovoga puta prijavila jedna takva, a to je firma Neimar, koja je od ranije poznata po obnovi kulturnih i historijskih spomenika", kaže Perković.

Navodi da je ova kompanija, između ostalog, radila obnovu džamija Ferhadija i Arnaudija, ali također i rekonstrukciju historijskih spomenika na Baščaršiji u Sarajevu.

"Gradilište je već u pripremi i naredne sedmice rekonstrukcija će početi. Krov Predsjedništva BiH nam je rak-rana, čak su jedno vrijeme gore bile i kante zbog prokišnjavanja", ističe Perković.

Rok za izvođenje radova je deset mjeseci, što znači da bi kompletan posao trebao biti gotov najkasnije u maju naredne godine, od kada će članovi kolektivnog šefa države moći primati strane državnike u rekonstruiranom objektu, prenose Nezavisne.

"Taj posao je malo neugodan, jer njima, kad počnu raditi, u svakom trenutku mogu javiti da moraju prekinuti poslove zbog dolaska ove ili one delegacije. Zato će biti česti prekidi, ali rok za završetak radova je realan", objašnjava Perković.

Podsjećamo, godinama već traje ova građevinsko-pravna trakavica, još otkako je negdje 2013. prvi put plasirana vijest da je krov zgrade Predsjedništva u katastrofalnom stanju i da prokišnjava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije