Predsjednik Općinske izborne komisije objasnio: Da li je Dovadžija novi načelnik?

1
B. T.
Predsjednik Općinske izborne komisije objasnio: Da li je Dovadžija novi načelnik?
Foto: Radio Ilijaš / Velid Fazlić

Prema podacima sa svih biračkih mjesta u Ilijašu, uključujući i ono sporno  - Jahorina 1, Akif Fazlić –kandidat SDA osvojio je 4.842, a Amar Dovadžija-kandidat Četvorke 4.884 glasa, odnosno 42 glasa više od Fazlića.

Prema tome, kandidat opozicije trebao bi biti novi načelnik ove rubne općine u Kantonu Sarajevo.

I Dovadžija je na svom Facebook profilu objavio da, po konačnom rezultatu s redovnih biračkih mjesta, on vodi.

Međutim, kako u izjavi za Radiosarajevo.ba objašnjava Velid Fazlić, predjednik Općinske izborne komisije Ilijaš, ne može se reći da je situacija iskristalizirana, jer se čeka odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH. 

Za to vrijeme, na stranici CIK-a, s ažuriranjem danas popodne, u prednosti je Fazlić, i to za 60 glasova. Pri tome, navedeno je da je neobrađeno jedno biračko mjesto. 

Predsjednik OIK-a Ilijaš objašnjava o čemu se radi: 

"Kada je u pitanju jedno biračko mjesto, Jahorina 1, koje je na osnovu naredbe Centralne izborne komisije u fazi ažuriranja podataka, otvorena je vreća, sačinjeni cu podaci u skladu s naredbom CIK-a. Kada su ažurirani podaci, utvrđeno je da na tom biračkom mjestu fali 12 glasačkih listića za nivo općin skog načelnika i 14 glasačkih listića za Općinsko vijeće. Obzirom da postoji greška koja nije dozvoljena, Općinska izborna komisija nije mogla da odluči u svom domenu, ona je unijela te podatke u JIS, jedinstveni sistem Centralne izborne komisije, ali CIK nije prihvatio taj rezultat, zbog nedostataka glasačkih listića", objašnjava Velid Fazlić. 

Kaže da je Amar Dovadžija na tom biračkom mjestu dobio iznad 200, a Fazlić iznad 100 glasova. 

"Kad se to zbroji na ovaj ukupan zbir, po tom osnovu Dovadžija ima 42 glasa više. Međutim, Centralna izborna komisija to još nije prihvatila. Ona najvjerovatnije mora sprovesti prethodni postupak, da se utvrdi šta je s tih 12, odnosno 14 glasačkih listića, da donese svoju odluku i da vidi da li će se prihvatiti takav rezultat, da li će se ponovo otvarati vreća i uspostavljati rezultat..."objašnjava predssednik OIK-a Ilidža.

Zaključuje da su jednim dijelom utvrdili da je šest glasačkih listića trebao da povuće mobilni covid tim i da su tri listića trebala da se povuku na dan glasanja. 

"To je devet listića. I tih devet, ukoliko se nađe opravdanje za njih, opet dolazi do situacije koja nije u nadležnosti Općinske izborne komisije, u nadležnosti je Centra za brojanje, odnosno CIK-a", zaključuje Velid Fazlić.     

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije