Hotelijeri Neuma: Na svaku političku situaciju u BiH, Francuzi nam šalju mail

2
A. L.
Hotelijeri Neuma: Na svaku političku situaciju u BiH, Francuzi nam šalju mail
FOTO: Radiosarajevo.ba / Branimir Butigan

Neumski ugostitelji su spremni za novu sezonu i raduju se činjenici da prvi put u tri godine imaju predsezonu, kaže predsjednik Udruženja hotelijera iz jedinog bh. grada na moru, Branimir Butigan.

U intervju za grupu bh. medija koji prisustvuju ovogodišnjem Energetskom samitu, Butigan je rekao da predsetojeća sezona ima dobre naznake jer je već dosta smještajnih kapaciteta popunjeno za peti i šesti mjesec, a da se za vrhunac sezone uopće ne brinu.

Goste će, što je prema njegovim riječima bilo neizbježno, dočekati nešto veće cijene.

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

"Neminovno je da će doći do poskupljenja smještaja, svi ulazni parametri su skočili prema gore, zato će cijene biti veće od 10 do 15 posto u hotelskom smještaju nego prošle godine. Naši radnici moraju imati veće plate, sve je to jedan začarani krug... Sve nas vodi prema tome da poskupljenje ne možemo izbjeći", kazao je Butigan.

Branimir Butigan i novinar portala Radiosarajevo.ba Armin Lendo - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Branimir Butigan i novinar portala Radiosarajevo.ba Armin Lendo

Kaže da aktuelna politička netrpeljivost u Bosni i Hercegovini ne ide u prilog turizmu. Kao primjer naveo je zabrinutost francuskih turista koji, kako kaže, čine 20 posto smještajnih kapaciteta u njegovom hotelu.

"Spominjanje rata i generalno napetosti se loše odražavaju na turizam, iako neko to izjavljuje nema pojma kakve efekte to vuče.

Kod nas 20 posto i više gostiju čine Francuzi. Na svaku političku situaciju, mi dobijamo mail od njih. Često moramo odgovarati na neka pitanja koja su političke prirode", kazao je Butigan.

"Ne smeta nam toliko politika, ali bilo bi bolje da nema napetosti i tenzija", dodao je.

Otkriva da će cesta Stolac - Neum biti gotova do početka šestog mjeseca i "da ćemo tek tada postati svjesni koliko smo do sada ispaštali zbog toga što nismo imali tu cestu".

"Zadnjih sedam - osam godina je potražnja veća nego potreba, tako da se ne bojimo da će biti drugačije ove sezone.

U ovom trenutku nemamo potrebu za povećanjem kapaciteta, barem dok se infrastruktura plaža ne proširi, više javnih parking mjesta ne napravi itd...", dodao je Butigan.

Za kraj smo se dotakli radne snage - barmera - konobara...

"U hotelu većinu toga nosi stalna radna snaga koja je zaposlena tokom čitave godine. Većinom su to Neumljani, a sezonci popunjavaju rupe koje fale. Iz godine u godinu je to sve teže popuniti kvalitetnim kadrom.. Popunjava se, možemo reći, kadrom koji je voljan slušati i učiti. Nismo u situaciji da pitamo kakve kvalitete imaju...", zaključio je Butigan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije