Otvoren Energetski samit u Neumu: Pitanje koje BiH mora riješiti na putu ka EU

1
A. L.
Otvoren Energetski samit u Neumu: Pitanje koje BiH mora riješiti na putu ka EU
Foto: USAID / Energetski samit 2022.

Energetska tranzicija je jedan od bitnih faktora za Bosnu i Hercegovinu kako bi se približila Europskoj uniji. Zato je ono što se ovih dana dešava u Neumu od izuzetne važnosti.

Najzanimljiviji trenuci prvog dana šestog Energetskog samita, koji se održava u Neumu, dogodili su se tokom druge diskusije, kada su riječ imali predstavnici zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine.

Na skupu, koji je ove godine okupio oko 500 učesnika, govorili su Saša Magazinović (SDP), Branislav Borenović (PDP), Šemsudin Mehmedović (SDA), Lazar Prodanović (SNSD)...

Dodik pravi novi miting: Ko će danas doći na Trg Krajine?

Dodik pravi novi miting: Ko će danas doći na Trg Krajine?

Jedno od pitanja za predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti je bilo vrlo konkretno - "Da li će se zatvoriti rudnici?" Naravno, pitanje je bazirano na potpisivanju Sofijske deklaracije koja se između ostalog zalaže za 'Evropu bez uglja'. Evropske banke više ne daju kredit za finansiranje projekata koji se bave proizvodnjom termoenergije na bazi uglja, paje jasno da ćemo se i mi vrlo brzo morati riješiti ovog energenta.

Energetski samit 2022.  - undefined

Foto: USAID: Energetski samit 2022.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera je pozvala međunarodne i domaće partnere na svim nivoima da zajednički rade na inicijativama i akcijama koje će osigurati čistu i pristupačnu energiju za sve i ubrzati tranziciju ka „zelenim“ rješenjima.

Želja rudara je, naravno, da se ne izgubi ni jedno radno mjesto kada se bude prelazilo na dobijanje električne energije iz obnovljivih proizvoda što je dio zelene agende koja do 2050. godine podrazumjeva kompletnu dekarbonizaciju.

Bilo je rasprave i oko energetskih zakona koji nisu došli na red u Parlamentu jer su, kako kažu neki, "neusaglašeni". Drugi, pak, žele i da takvi 'neusaglađeni' dođu na raspravu.

Inače, uoči današnjeg zvaničnog otvaranja Energetskog samita koji je, usput rečeno, prvi put poslije 2019. godine održan uživo, predstavljen je vodič za investitore koji ima zadatak da im olakša pokretanje biznisa u našoj zemlji.

Vodič je, kako su objasnili organizatori, a mi se uvjerili, vrlo lak za rukovanje. Na početku je dovoljno da odgovorite na nekoliko pitanja o tome kakav projekat ste zamislili. Poslije vam program, koji je zapravo obična web stranica, da listu dozvola koja vam je potrebna za projekat, ali i rokove kojih se trebate pridržavati.

Courtney Chubb, direktorica misije USAID u BiH kazala je ovom prilikom da vodič neće biti koristan samo za investitore već i obične građane, posebno one koji žele postaviti solarne panele na krovovima svojih kuća.

Energetski samit 2022.  - undefined

Foto: USAID: Energetski samit 2022.

"Prije je taj proces bio komplikovan, sada će biti mnogo lakši", rekla je ona.

Dodala je da će vodič pomoći da se više investitora uključi u energetski sektor, "a kada se taj sektor proširi, doći će do većeg broja radnih mjesta", što je automatski pozitivno za građane.

Jedno od pitanja, koje je ovom prilikom ostalo bez odgovora, ili barem onog konkretnog, je da li vodič nudi mišljenje javnosti, odnosno zelene politike (nevladinih institucija koje se bave zaštitom okoliša), koje, prema mišljenju novinara koji ga je postavio, najviše 'tjera' investitore u ovoj oblasti. Organizatori su poručili da su se ovi vodili samo zvaničnim zakonima u kreiranju aplikacije.

Na predstavljanju vodiča se moglo čuti i to da su štampanom formom istog investitori bili vrlo zadovoljni i da su organizatori dobili dosta pozitivnog feedbacka, ali da nemaju konkretne podatke o tome koliko je ta štampana verzija pomogla u povećanju broja investicija u ovoj oblasti.

Svakako, izražena je nada da će pokretanjem ove aplikacije, čije ažuriranje će vremenom preuzeti nadležni organi iz BiH, značajno uticati na povećan broj investitora.

Energetski samit 2022.  - undefined

Foto: USAID: Energetski samit 2022.

Dodajmo i to da su se danas prisutnima u uvodnom obraćanju, ali i tokom I panela između ostalih obratili ambasadori SAD-a i Velike Britanije u BiH Michael Murphy i Matthew Field, kao i šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

Oni su, između ostalog, poručili da međunarodna zajednica u punom kapacitetu želi pomoći Bosni i Hercegovini da konačno realizuje pitanje "koje je davno trebalo biti realizirano".

Sutra, drugog dana Samita, imat ćemo priliku čuti tri panela, a prvi je 'Uloga žena u pravednoj tranziciji energetskog sektora'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije