Energetski samit 2022 bit će održan u Neumu: Mogućnosti za poslove i investicije

0
Radiosarajevo.ba
Energetski samit 2022 bit će održan u Neumu: Mogućnosti za poslove i investicije
Foto: USAID / Energetski samit 2022 bit će održan u Neumu

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), kroz Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), potom Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), EU Delegacija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime njemačke vlade i Britanska ambasada Sarajevo najavili su danas na sastanku čiji je domaćin bila Direktorica misije USAID-a, zajedničku organizaciju bh. Energetskog samita 2022, koji se održava od 23. do 25. marta u Neumu.

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2022, organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne komisije za energiju FBiH okupit će ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji.

"Izuzetno sam zadovoljna što ove godine USAID zajedno sa partnerima organizira ovaj važan događaj. Spremni smo zajedno pomoći BiH u unapređenju reforme energetskog sektora kako bi građani mogli preuzeti aktivniju ulogu u energetskoj tranziciji BiH i iskoristiti prednosti, uključujući ublažavanje efekata klimatskih promjena", izjavila je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

Porodice ubijenih civila obilaze mezarje u Vitezu: Prisjećaju se strašnih događaja

Porodice ubijenih civila obilaze mezarje u Vitezu: Prisjećaju se strašnih događaja

"Priključili smo se organizaciji Energetskog samita u BiH jer smatramo da sa našim partnerima dijelimo zajedničku viziju da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju da imaju mogućnost da se pridruže zelenoj energetskoj revoluciji i postanu aktivni pokretači promjena”, izjavila je Steliana Nedera, stalni predstavnik UNDP-a u BiH.

"Dekarbonizacija je važna za sve na našoj planeti jer već vidimo razorne efekte klimatskih promjena. Dekarbonizacija u Bosni i Hercegovini je izazov, ali sa svim takvim prekretnicama dolaze ogromne mogućnosti za nove i uzbudljive poslove, investicije i što je najvažnije čistu budućnost za našu djecu”, izjavila je Sibylle Strahl, Sector Fund Manager, GIZ BiH.

Stefano Ellero, šef Odjeljenja za saradnju Delegacije EU naveo je kako EU podržava dekarbonizaciju Bosne i Hercegovine kroz finansiranje i tehničku asistenciju.

"Dalji izvori finansiranja biće ubuduće dostupni iz Evropskog investicionog plana. Kako bi što bolje iskoristila ova sredstva, Bosna i Hercegovina bi trebala ubrzati implementaciju energetskih politika, u skladu sa svojim obavezama u Energetskoj zajednici, fokusirajući se na obnovljive izvore energije, poboljšanje energetske efikasnosti i sigurnost snabdijevanja energijom čime bi se smanjile štetne emisije i čime bi BiH postala konkurentnija na globalnom tržištu", rekao je Ellero.

Neil Kavanagh, zamjenik britanskog ambasadora u Sarajevu poručio je kako je borba protiv klimatskih promjena kroz globalnu energetsku tranziciju središnji stub britanskog predsjedavanja COP-om. 

"Otvoren, iskren i svrsishodan dijalog između kreatora politika i vlada, radnika u energetskom sektoru, preduzeća i potrošača je od vitalnog značaja ako se želimo dogovoriti i pružiti čistiju, održivu i prosperitetnu budućnost za sve građane BiH. Energetski samit će biti ključni trenutak na ovom putu", naveo je Kavanagh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije