Predmet protiv Dodika i Lukića 'u radu': Hoće li biti pozvani na ispitivanje u Tužilaštvo BiH?

1
L. M.
Predmet protiv Dodika i Lukića 'u radu': Hoće li biti pozvani na ispitivanje u Tužilaštvo BiH?
FOTO: AA / Milorad Dodik

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio izmjene Krivičnog zakona BiH prema kojem je neizvršavanje odluka visokog predstavnika te neobjavljivanje tih odluka krivično djelo, predsjednik bh. entiteta RS je potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS.

Ukaz koji je potpisao Milorad Dodik direktno se kosi sa Schmidtovim izmjenama, a objavio ga je novoimenovani v.d. direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić.

Iz nezvaničnih izvora potvrđeno je da je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o provođenju istrage te naredilo ispitivanje Dodika i Lukića.

Promjenjivo vrijeme u Sarajevu: Sunce se neprestano smjenjuje pljuskom

Promjenjivo vrijeme u Sarajevu: Sunce se neprestano smjenjuje pljuskom

Iz Tužilaštva su za portal Radisarajevo.ba potvrdili da je predmet protiv Dodika i Lukića 'u radu', ali nisu dali više informacija.

"Predmet je u radu i tužilaštvo se neće očitovati pojedinačno o svakoj procesnoj radnji koju poduzima tužilački tim", kazali su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine za portal Radiosarajevo.ba.

Ranije je iz Tužilaštva BiH saopćeno da je formiran tim od tri tužitelja, koji zajedno sa SIPA-om, te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti.

Nakon Dodikove prijave Tužilaštvo u Banjoj Luci formiralo predmet protiv Schmidta

Nakon Dodikove prijave Tužilaštvo u Banjoj Luci formiralo predmet protiv Schmidta

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli su 11. jula u prostorije Službenog glasnika RS postupajući po nalogu Tužilaštva BiH.

Prema izmjenama Krivičnog zakona BiH, za neobjavljivanje odluka OHR-a predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do čak pet godina.

Podsjetimo, Milorad Dodik je sam sebe prijavio Tužilaštvu nakon što je Narodna skupština RS usvojila zakon kojim se van snage stavljaju odluke Ustavnog suda BiH te je predmet dodijeljen postupajućem tužiocu.

Također, Okružno javno tužilaštvo Banja Luka zaprimilo je 7. jula prijavu koju Milorad Dodik podnio protiv Christiana Schmidta, a po zaprimanju prijave Tužilaštvo je formiralo predmet i dodjelilo ga u rad postupajućem tužiocu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije