... / Predmet "Bosnalijek": Tužilaštvo zatražilo pritvor za Nedima Uzunovića

08. 12. 2021. u 21:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Državno tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora Nedimu Uzunoviću, direktoru "Bosnalijeka", koji se, između ostalog, sumnjiči za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja te pranje novca, dok je Odbrana zatražila da mu se odrede mjere zabrane napuštanja Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH je pritvor zatražilo zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni Nedim Uzunović mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Obrazlažući prijedlog za određivanje pritvora, tužiteljica Enisa Adrović je kazala da istraga obuhvata 30 osumnjičenih lica te da se prvi dio odnosi na period kada je Uzunović bio direktor predstavništva "Bosnalijeka" u Moskvi (Rusija), dok se drugi dio odnosi na period kada je već bio generalni direktor "Bosnalijeka", i da je riječ o vremenskom periodu od 2005. do 2017. godine.

Kako je navela, Uzunović je vlasnik "Impericon Alliance Corporation" sa sjedištem na Sejšelima koja je "Bosnalijeku" vršila navodne marketinške i konsalting usluge, prilikom čega je novac iz "Bosnalijeka" prebacivan na račun ove korporacije, koja, kako je kazala Adrović, nije vršila takve usluge, piše Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN).

Kako je rekla, Uzunović se sumnjiči da je nezakonito izvlačio novac, koji je prebacivao iz "Bosnalijeka" na račun "Impericon Corporation".

“Došli smo tačno do podataka gdje je taj novac implementiran”, kazala je Adrović.

Ona je navela da je Uzunović prvi put uhapšen, a uzimajući u obzir da u Rusiji ima ogromna novčana sredstva te da je postao svjestan šta mu se stavlja na teret da postoji osnovana bojazan za njegovo bjekstvo, prikrivanje dokaza te utjecaja na svjedoke.

"Mi cijenimo da je to osnovana opasnost", kazala je Adrović, dodavši da Tužilaštvo smatra da bi mogao sakriti i krivotvoriti dokaze s obzirom da kontroliše široku mrežu pravnih i fizičkih lica.

Kako je navela, sredstva su uplaćivana i na račune njegovih članova porodice i prijatelja, koji su saslušani u svojstvu svjedoka, prilikom čega nisu imali odgovor na pitanje iz kojeg razloga su njima uplaćivana ta sredstva, te da su iz tog razloga danas osumnjičeni.

Adrović je navela da saradnja između osumnjičenih lica u “Bosnalijeku” i Tužilaštva nije bila dobra te da se u više navrata odugovlačila istraga.

"Onog momenta kada mi uputimo u kojem pravcu istražujemo, prikrivaju se propusti koje bismo pronašli", kazala je Adrović.

Mirsad Crnovršanin, branilac osumnjičenog Uzunovića, predložio je da se njegovom branjeniku odredi mjera kućnog pritvora, uz odobrenje da može periodično odlaziti da potpisuje ugovore kako se ne bi paralizovao rad "Bosnalijeka" s obzirom da je on direktor.

Crnovršanin je rekao da pritvor Uzunoviću ne bi bio fer, jer su ostala 24 osumnjičena na slobodi i oni mogu uticati na dokaze i svjedoke.

Sud će odluku po prijedlogu Tužilaštva donijeti naknadno.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA