Predloženo produženje pritvora za Elez Darka zbog saznanja o zastrašivanjima svjedoka

0
Radiosarajevo.ba
Predloženo produženje pritvora za Elez Darka zbog saznanja o zastrašivanjima svjedoka
Foto: Tužilaštvo BiH / Darko Elez

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za produženje pritvora za osumnjičenog Elez Darka.

Postupajući tužioca predložio je produženje pritvora za još dva mjeseca, iz pritvorskih razloga zbog kojih je već određen pritvor, a radi neometanog provođenja istrage.

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za produženje pritvora za osumnjičenog Elez Darka, za još dva mjeseca.

Navedenom osumnjičenom mjera pritvora određena je 5. marta, iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. tačke a), b) i c), ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke i saučesnike, kao i da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

Produženje mjere pritvora zatraženo je radi neometanog nastavka istrage u ovom predmetu, koju Tužilaštvp BiH vodi zajedno sa MUP-om RS, Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, Agencijom za forenzička ispitivanja i vještačenja, kao i drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini i regionu, u okviru predmeta Belivuk, “Kavački klan” i dr.

Tužiilaštvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, nakon izručenja osumnjičenog Bosni i Hercegovini, poduzele su niz istražnih aktivnosti, koje se odnose na osumnjičenog Eleza i veći broj sa njim povezanih osoba, te je uz prijedlog pritvora dostavljena dodatna dokumentacija, uključujući i izjave većeg broja svjedoka.

Nadalje, produženje pritvora zatraženo je i zbog saznanja o prijetnjama i zastrašivanjima svjedoka u predmetu.

Tužilaštvo BiH vodi istragu koja se odnosi na osumnjičenog Elez Darka i više drugih osoba, osumnjičenih za kaznena djela-Organizrani kriminal iz članka 250. KZBiH u svezi sa kaznenim djelima-Teško ubojstvo iz članka 125. KZ RS, Dogovor za izvršenje kaznenog djela iz članka 364. KZ RS, Iznuda iz članka 232. stavak 4. u svezi sa člankom 22. KZ RS i Ugrožavanje sigurnosti iz članka 150. KZ RS.

Prijedlog za produženje pritvora upućen je Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije