Darko Elez će biti izručen BiH

0
Radiosarajevo.ba
 Darko Elez će biti izručen BiH

Srbija će izručiti Darka Eleza Bosni i Hercegovini, pravosnažno je danas odlučio Apelacioni Sud u Beogradu, prenosi Tanjug.

Podsjećamo, u januaru je Viši sud u Beogradu odbio molbu Bosne i Hercegovine za Eleza (40), koga traži zbog niza krivičnih dijela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je nakon hapšneja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena “metodama mafijaških likvidacija”, 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopštenju u koje je Tanjug imao uvid.

Lokalni mediji su prenijeli da je riječ o ubistvima – vlasnika svadbenog salona “Rodeo” Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba “Sparta” Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Ministarstvo pravde Srbije primilo 22. decembra prošle godine originalnu molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Eleza, koje su proslijeđene sudu na odlučivanje o ispunjenosti uslova za izručenje.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije