! / Mafijaške likvidacije: Prvi detalji - za čija je ubistva osumnjičen Darko Elez

22. 12. 2020. u 16:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Darko Elez (40) koji je uhapšen u Beogradu po potjernici Inteprola BiH osumnjičen je za mafijaške likvidacije, odnosno dva ubistva počinjena 2018. i 2019. godine, potvrđeno je Glasu Srpske.

Prema nepotvrđenim informacijama, protiv Eleza se vodi istraga zbog sumnje da bi mogao biti povezan s ubistvom Miloša Ostojića u januaru 2019. godine i ubistvom Siniše Milićevića zvanog Tigar koji ubijen u maju 2018. godine.

Nakon hapšenja, Elezu je Viši sud u Beogradu odredio ekstradicioni pritvor od 18 dana. On je u momentu hapšenja imao dva pasoša - jedan BiH, a drugi Srbije.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da izručenje Eleza traži zbog suđenja u predmetu "Lutka" zbog organizovanog kriminala, ali i zbog mafijaških likvidacija.

"Osumnjičeni Elez se traži radi procesuiranja po potvrđenoj optužnici za više krivičnih djela - ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena izmešu 2005 i 2009. godine. Protiv njega se duže vrijeme vodi istraga zbog dva ubistva počinjena 2018. i 2019. godine, kao i planiranja i pokušaja ubistva na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine te iznude, zastrašivanja i druga krivična djela", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodali su da je pravosudnim oranima Srbije iz Tužilaštva upućen zahtjev za izručenje Eleza.

"Sudija za prethodni postupak 21. decembra odredio je privremeni pritvor D. E. u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći. Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva. Pritvor će biti ukinut ako molba za izručenje i potrebna dokumentacija ne budu dostavljeni u roku od 18 dana od dana pritvaranja", saopštio je Viši sud u Beogradu.

Pojasnili su da pritvor može biti produžen na zahtjev države koja traži izručenje, ali da ne može trajati duže od 40 dana.

Elez je u predmetu "Lutka" optužen da je bio vođa kriminalne grupe koju Tužilaštvo BiH tereti za nekoliko ubistava, pljačke 2,2 miliona evra iz transporta novca Privredne banke Sarajevo, 1,8 miliona maraka iz transporta novca Pavlović internacional banke iz Bijeljine i 670.000 KM iz Centralne BH Pošte u Sarajevu.

Elez je poznat kao vođa kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva, koja se godinama sukobila sa suparničkim grupom njegovog nekadašnjeg kuma i najboljeg prijatelja Đorđa Ždrala. U petogodišnjem "ratu kumova" počinjeno je nekoliko ubistava.

Elez je sa Ždralom ušao u sukob u ljeto 2005. godine, prema jednoj verziji zbog raspodjele plijena od pljačke Pavlović banke, a prema drugoj zbog djevojke, bivše misice i "Plejboj zečice" Slobodanke Tošić.

Ona je takođe optužena u predmetu "Lutka" i to da je po Elezovom nalogu namamila Ždralu u sačekušu u naselju Koran u Lukavici koji je tada preživio napad, za šta je osuđena na dvije i po godine zatvora. Kaznu nikada nije odslužila jer je godinama u bjekstvu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA