Preda: Bosna i Hercegovina ignoriše upozorenja iz Brisela

Radiosarajevo.ba
Preda: Bosna i Hercegovina ignoriše upozorenja iz Brisela
Foto: EWB / Cristian Dan Preda

Predstavnici Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH sastali su se jučer u Briselu sa Cristianom Danom Predom, izvjestiocem Europskog parlamenta (EP) za BiH.

Podsjećamo da Komisija za vanjske poslove Europskog parlamenta sutra glasa o nacrtu Izvještaja EP o Bosni i Hercegovini.

Izvjestilac Europskog parlamenta je potcrtao da je pasivnost političkih aktera u BiH kada su u pitanju EU integracije dovela do toga da EU naprosto nema sagovornike u BiH. Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, koji je trebao biti ključna tačka u komunikaciji europskih i domaćih parlamentaraca, i dalje ne funkcioniše.

Pored toga, kako podsjećaju iz Inicijative za monitoring EU integracija, „BiH još uvijek nije imenovala Šefa misije pri EU, što znači da zvaničnici EU u Briselu ne mogu da ostvare adekvatnu komunikaciju sa našim institucijama.“

Zaključak koji navode iz Inicijative je da se BiH ne ponaša kao država zainteresovana za EU integracije, s obzirom da „nismo u stanju ni da imenujemo Šefa misije pri toj organizaciji.“

Osim što ne pokazuju nikakvu inicijativu, predstavnici vlasti u BiH i dalje ignorišu ozbiljne izazove koji im predstoje u narednoj godini.

Preda navodi da je o tome već razgovarao sa određenim bh. parlamentarcima, ali niko od njih nije poduzeo nikakve korake, niti pokrenuo tu temu u javnosti: „Upozoravao sam ih da su evropski izbori naredne godine, te da im izmiče i posljednja prilika da Europski parlament i Europska komisija učine nešto pozitivno za BiH u ovom sazivu. Međutim, ne vidimo nikakvu reakciju na to upozorenje.“ Ništa bolja situacija nije ni sa vrhom izvršne vlasti u BiH.

Na sastanku je zaključeno da svi relevatni politički akteri moraju prestati ignorisati upozorenja koja stižu iz Brisela ako zaista postoji volja da se nastavi proces EU integracija. U prethodnom periodu, civilno društvo u BiH se pokazalo kao mnogo aktivnije i zainteresovanije za proces EU integracija u odnosu na zvanične institucije BiH, što je jasan pokazatelj da se odnos i ponašanje institucija i njihovih predstavnika i predstavnica mora temeljno promijeniti u predstojećem mandatu, navodi se u saopćenju Inicijative za monitoring europskih integracija BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije