Holandski ministar nakon predaje aplikacije: Sad je na BiH da ostvari rezultate u reformama

Radiosarajevo.ba
Holandski ministar nakon predaje aplikacije: Sad je na BiH da ostvari rezultate u reformama

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović u ime Bosne i Hercegovine predao je u Bruxellesu zahtjev za članstvo u Evropsku uniju ministru za vanjske poslove Holandije Bertu Koendersu, javlja Anadolu Agency (AA)

Svečana ceremonija predaje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, holandskom predsjedništvu Vijeća Evropske unije, održana je u Bruxellesu, u zgradi Vijeća EU Justus Lipsius, sala Anna Lindh, u devet sati.

"Želimo da sustignemo sve naše susjede na evropskom putu... Svjesni smo da je pred nama mnogo posla", kazao je Čović, zahvalivši na pomoći evropskom zvaničnicima.

Svečanosti su prisustvovali i visoka izaslanica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Prema riječima holandskog ministra Koendersa, "sad je na Bosni i Hercegovini da ostvari rezultate u reformama".

Nakon predaje aplikacije predsjedavajući Predsjedništva BiH imat će susret s potpredsjednikom Vlade i ministrom za vanjske i evropske poslove Slovačke Republike Miroslavom Lajčákom, a u poslijepodnevnim satima i susret s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Čović će se susresti i s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom, nakon čega je planiran i sastanak s poslanicima Evropskog parlamenta Cristianom Dan Predom, Andrejem Plenkovićem, Toninom Piculom, Dubravkom Šuicom, Davorom Ivom Stierom i Jozom Radošem. 

Čović će u večernjim satima prisustvovati prijemu povodom formalne predaje zahtjeva za članstvo u EU, a domaćini su hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije