Pred zastupnicima u PFBiH velika odluka: Da li će nedelje biti neradne za trgovine?

3
FENA
Pred zastupnicima u PFBiH velika odluka: Da li će nedelje biti neradne za trgovine?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Parlament FBiH

U Federaciji Bosne i Hercegovine je predložen novi zakon o unutrašnjoj trgovini i među brojnim drugim mjerama inicirano da prodajni objekti ne rade nedjeljom.

Zakon je predložen iz Federalne vlade te u parlamentarnu proceduru upućen u formi nacrta i kao takav kandidiran za jednu od tačaka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta sazvane za 4. mart.

Kad će eventualno biti u najavljenom dnevnom redu Doma naroda, zasad nije poznato, ali se zna da nijedan pa ni ovaj zakon u Federaciji ne može stupiti na snagu bez podrške oba doma.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Već i sama proceduralna forma nacrta znači da bi tekst, nakon prvog kruga izjašnjavanja i eventualne podrške Parlamenta, a prije drugog, konačnog glasanja oba doma, mogao biti upućen u javnu raspravu, što nije neobično u parlamentarnoj praksi.

Stoga je nemoguće predvidjeti da li će i kada eventualno biti konačno izglasan u Parlamentu i u tom slučaju, stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama.

Ukoliko nacrt odobre oba doma, daljni put teksta vremenski može zavisiti od roka određenog za okončavanje eventualne javne rasprave a i od pitanja kad će po njenom završetku ponovno biti pred članovima oba doma na zasebnim sjednicama, tada već u formi konačnog prijedloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije