Pred parlamentarcima uskoro novine u zakonu o računovodstvu i reviziji

Fena
Pred parlamentarcima uskoro novine u zakonu o računovodstvu i reviziji
Fena / Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Poslanici i delegati Federalnog parlamenta uskoro se trebaju očitovati o predloženom novom zakonu o računovodstvu i reviziji, koji je utvrdila Vlada Federacije BiH.

"Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi unapređivanja revizije i računovodstva, što je jedan od ciljeva Ekonomske politike Federacije BiH", rečeno je Feni iz Federalnog ministarstva finansija.

Cilj novog zakona o računovodstvu i reviziji je podizanje kvalitete financijskog izvještavanja i revizije u Federaciji BiH i usklađivanje s najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti, kroz unapređenje sustava obavljanja revizije, što je jedan od preduvjeta za privlačenje potencijalnih domaćih i stranih investitora.

"Implementacija odredbi nove Direktive EU, a prije svega uspostavljanje efikasnog sustava kontrole kvalitete rada u reviziji, kao i sustava nadzora nad revizijom, treba doprinijeti poboljšanju kvalitete revizorskih izvješća na trajnoj osnovi", kažu iz Federalnog ministarstva finansija.

Novine u ovom zakonu, kako ističu, odnose se, između ostalog, na unapređenje kvalitete financijskog izvještavanja što će se postići prilagođavanjem računovodstvenih pravila ekonomskoj snazi i veličini pravnih osoba, uvođenje subjekata od javnog interesa.

Također, donošenje ovog zakona podrazumijevat će i „primjenu novih kriterija za razvrstavanje pravnih osoba, uvođenje mikro pravnih osoba za koje su pojednostavljena pravila za vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje financijskih izvještaja".

Novina je i uspostava Registra pravnih osoba i poduzetnika kao i Registra kvalificiranih osoba, te kontrola kvalitete rada revizora koju će obavljati Revizorska komora FBiH, odnosno licencirani ovlašteni revizori zaposleni u Komori.

Podaci iz financijskih izvještaja svih obveznika će biti javno dostupni dok će međunarodni standardi iz oblasti računovodstva i revizije također biti dostupni, bez naknade, na domaćem jeziku.

"U cilju smanjenja obaveza, zakonom se ukida i obaveza sačinjavanja i prezentiranja periodičnih (polugodišnjih) financijskih izvještaja, kao i troškova gospodarskim društvima koji se odnose na njihovu predaju", istakli su iz Federalnog ministarstva finansija uoči razmatranja novog zakona o računovodstvu i reviziji u Federalnom parlamentu.

Oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojila su nacrt zakona i donijeli zaključke o otvaranju javne rasprave u trajanju od 90 dana, a zatim je Vlada FBiH utvrdila prijedlog navedenog zakonskog rješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije