Pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan: Paljenjem badnjaka čeka se Hristovo rođenje

0
Radiosarajevo.ba
Pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan: Paljenjem badnjaka čeka se Hristovo rođenje
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Paljenje Badnjaka u Sarajevu

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik - Rođenje Isusa Hrista, poznat kao Božić.

Pravoslavni Badnji dan je poseban dan koji se slavi uoči Božića prema julijanskom kalendaru. Ovaj dan ima duboko ukorenjeno značenje u pravoslavnoj hrišćanskoj tradiciji i predstavlja vrijeme pripreme za dolazak Hrista na svijet. Badnji dan ima svoje jedinstvene običaje i rituale koji dodatno obogaćuju praznično iskustvo.

Badnji dan je prethodnica Božiću, a proslava uključuje siječenje Badnjaka, bogatu trpezu sa simboličnom hranom, molitvu i zajedničko okupljanje, stvarajući atmosferu radosti, ljubavi i zajedništva među vjernicima.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

U jutarnjim satima, najstariji muški član domaćinstva siječe hrastovo ili cerovo drvo, poznato kao badnjak (nazvan po siječenoj grani hrasta – badnjaku, svetom drvetu Slovena), koje vjernici unose u svoje domove.

Badnjak se pali tokom večeri uoči Božića i nastavlja gorjeti sve do samog Božića, kada se slavi radost Hristovog Rođenja. Ovaj običaj ima duboko ukorijenjeno značenje, simbolizirajući drvo koje su pastiri navodno donijeli Josifu i Mariji kako bi naložili vatru i zagrijali pećinu u kojoj je rođen Isus.

Nadbiskup Vukšić uputio božićne čestitke pravoslavnim episkopima i vjernicima

Nadbiskup Vukšić uputio božićne čestitke pravoslavnim episkopima i vjernicima

Ime badnjak je povezano sa riječju bdijeti, budući da se tog dana bdijelo u iščekivanju rođenja Isusa Hrista. Zbog tradicije bdjenja i nedostatka struje u prošlosti, bilo je neophodno osvijetliti prostorije svijećama koje su također simbolizirale novi život i nadu.

Na sam dan Badnjaka, svi ukućani ustaju rano, žene pripremaju božićni ručak, uređuju dom i spremaju posnu hranu za večeru, jer se tada praktikuje post. Badnja večera označava završetak četrdesetodnevnog posta. Badnji dan također uključuje pripremu božićne pečenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije