Poznato ko će biti novi komandant EUFOR-a u BiH

Patria
Poznato ko će biti novi komandant EUFOR-a u BiH
Foto: EUFOR / Ilustracija

Narednog mjeseca, tačnije 26. juna 2019. godine u Bosni i Hercegovini na dužnost stupa novi komandat EUFOR-a u BiH brigadni general Reinhard Trischak. Trischak je Austrijanac, a prošle godine se posebno istakao sveobuhvatnom prezentacijom o sigurnosnim i vojnim perspektivama austrijskog predsjedanja EU.

On će ovu dužnost preuzeti od generalmajora Martina Dorfera. Takvu odluku donio je Politički i sigurnosni odbor o imenovanju zapovjednika snaga EU-a za vojnu operaciju Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Zapovjednik operacije EU-a preporučio je da se brigadni general Reinhard Trischak imenuje novim zapovjednikom snaga EU-a kako bi preuzeo dužnost od generala bojnika Martina Dorfera od 26. juna 2019.“ godine. Vojni odbor EU prihvatio je preporuku zapovjedika operacije EU 18. marta 2019. godine. Brigadni general Reinhard Trischak imenuje se zapovjednikom snaga EU za vojnu operaciju EU u BiH“, stoji između ostalog u dokumentu Odluke, javalja agencija Patria.

Doprinos EUFOR-a u stabilnosti u BiH je važna, ali isto tako važan je i njegov doprinos putu BiH ka EU.

Delegacija EU tijesno sarađuje s EUFOR-om i svim drugim akterima u sigurnosnom sektoru da bi se to i postiglo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije