Komandant Dorfer: Priča o rezervnom sastavu policije RS je zabrinjavajuća

Radiosarajevo.ba
Komandant Dorfer: Priča o rezervnom sastavu policije RS je zabrinjavajuća
Foto: EUFOR / komandant EUFOR-a u BiH Martin Dorfer

Austrijski generalmajor i komandant EUFOR-a u BiH Martin Dorfer tokom razgovora za portal Radiosarajevo.ba govori o misiji EUFOR-a u našoj zemlji, sigurnosnim izazovima, kao i prijetnjama miru i stabilnosti. Osvrće se i na aktuelno pitanje rezervnog sastava policije RS.

Razgovarao: Erdin Halimić

Na početku razgovora pitali smo generalmajora Dorfera da prezentira aktivnostima misije EUFOR-a u BiH.

komandant EUFOR-a u BiH Martin Dorfer - undefined

Foto: EUFOR: komandant EUFOR-a u BiH Martin Dorfer

“Prije svega, želio bih istaći da je EUFOR važan dio sveobuhvatne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa specijalnim predstavnikom EU i Delegacijom EU. Kada pogledate izjavu misije EU u BiH, tu se jasno kaže da je ‘cilj EU da se BiH podrži i učvrsti kao stabilna i demokratska zemlja koja ima miroljubivu saradnju sa svojim susjedima i koja je nepovratno na putu ka članstvu u EU’. Također se podvlači da je ‘članstvo BiH u EU čvrsto povezano sa suverenitetom, jedinstvom i teritorijalnim integritetom zemlje’.

EUFOR još uvijek ima glavnu ulogu u stabilizaciji mira prema vojnim aspektima Dejtonskog mirovnog sporazuma i pruža podršku sveukupnom sigurnosnom okviru, što omogućava zemlji da se usredotoči na neophodne društveno-ekonomske reforme i radi na pomirenju i političkom kompromisu, koji će jednoga dana omogućiti BiH da postane zemlja članica EU”, pojasnio je Dorfer.

Dodao je da je između ostalog značajan zadatak EUFOR-a u BiH i proces deminiranja.

“Kada govorimo o deminiranju, mi nismo sasvim zadovoljni napretkom koji je do sada postignut. Stepen zagađenosti minama još uvijek predstavlja opasnost za stanovništvo BiH i također negativno utiče na sliku zemlje kao mjesta za turizam i ekonomska ulaganja. Prije dvije godine smo sa svojim partnerima iz Delegacije EU pokrenuli inicijativu usmjerenu ka poboljšanju situacije u oblasti deminiranja. Kao rezultat ove inicijative, Komisija EU je finansijski podržala projekt za ponovni pregled svih minski sumnjivih površina u BiH. Očekujemo da ćemo imati novu i realnu procjenu o opasnostima od mina u BiH do februara sljedeće godine. Istovremeno, sistem deminiranja BiH je u prelaznoj fazi, s ciljem boljeg i učinkovitijeg pristupa deminiranju. EUFOR prati sve ove aktivnosti i pomaže Centru za uklanjanje mina BiH (BHMAC) i njegovim partnerima pri izvođenju projekata”, istakao je Dorfer.

komandant EUFOR-a u BiH Martin Dorfer - undefined

Foto: EUFOR: komandant EUFOR-a u BiH Martin Dorfer

Prema njegovim riječima, osim toga, EUFOR kontinuirano pomaže OS BiH pri izvođenju protivminskih operacija i pruža podršku u vidu savjetovanja i stručnog praćenja.

“Deminerski bataljon OS BiH obavlja sjajan posao. Pokazali su svoju sposobnost i posvećenost uklanjanju mina i njihova uloga i sposobnosti u ovom novom pristupu deminiranju za oslobađanje tla (land-release) bi trebalo da budu osnažene zakonom. EUFOR već 20 godina organizira predavanja o opasnostima od mina u Bosni i Hercegovini. U ovoj oblasti mi se uglavnom fokusiramo na djecu školskog uzrasta.

Svake godine više od 20.000 djece bude na predavanjima EUFOR-a o opasnostima od mina. EUFOR je također bio aktivno uključen i pružao pomoć BiH pri usvajanju nove Strategije ukljanjanja mina u periodu 2019-2025. godine. Ova strategija treba da bude uvrštena u amandmane zakona o deminiranju, ali i u podzakonske akte i propise kako bi proces uklanjanja svih opasnosti od mina sa teritorije BiH bio učinkovitiji i brži”, naglasio je Dorfer.

Govoreći o zadacima EUFOR-a u BiH, Dorfer je kazao da prekomjerno gomilanje zaliha naoružanja i municije predstavlja stalnu opasnost po sigurnost ljudi i ograničenje naoružanja u BiH.

“EUFOR pruža podršku bh. vlastima na stvaranju sigurnih i stabilnih uslova za skladištenje naoružanja i municije, a posebno Ministarstvu odbrane BiH, u čijoj nadležnosti je uklanjanje nesigurne i prekomjerne municije. EU i šira međunarodna zajednica daju značajan doprinos ovom poduhvatu, dok EUFOR upravlja “Master planom”, kojim se koordiniraju različiti aspekti podrške kako bi se dobili maksimalni rezultati. Zadatak smanjenja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava u posjedu Oružanih snaga BiH na nivo kojim bi mogle upravljati same Oružane snage je gotovo završen. Međutim, drugi dijelovi ovoga ‘Master plana’ kojeg podržava EUFOR nastavljaju se. Trenutno smo angažirani na projektu označavanja i registracije malog i lakog oružja u posjedu Oružanih snaga BiH”, pojašnjava komandant EUFOR-a.

Prema njegovom mišljenju, bilo bi idealno kada bi se inicijativa za označavanje i registraciju malog i lakog oružja proširila i na policijske snage u zemlji kako bi i one dobile ažurirane tehničke spiskove svojih zaliha, kako bi se osiguralo najbolje praćenje ovog oružja u smislu ograničenja količina oružja, kao i mjera za izgradnju povjerenja.

“Treća faza ‘Master plana’ će se baviti teškim naoružanjem Oružanih snaga BiH i tokom nje će se razdvojiti ono što Oružane snage još mogu koristiti od onoga što je zastarjelo i treba ga se riještiti. EUFOR također vrši verifikaciju i obavlja inspekcije fabrika namjenske proizvodnje u tijesnoj saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i u cilju upoznavanja sa situacijom u vezi sa proizvodnjom, uvozom i izvozom minsko-eksplozivnih sredstva, municije i vojne opreme”, rekao je generalmajor.

Na pitanje o odluci entitetskih vlasti u RS o formiranju rezervnog sastava policije, Dorfer je za Radiosarajevo.ba kazao da Rezolucija Vijeća sigurnosti UN 2443 iz novembra 2018. godine pozdravlja odluku EU da ponovo usmjeri EUFOR na njegov ključni zadatak pružanja podrške lokalnim vlastima pri stvaranju sigurnog i stabilnog okruženja svom stanovništvu.

“Zbog toga EUFOR pažljivo prati sve što bi eventualno moglo uticati na sigurno i stabilno okruženje.

Kao što svako može vidjeti, trenutni politički diskurs koji se odnosi na ‘rezervne’ policijske snage u entitetima ne doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Štaviše, to je pokrenulo negativnu spiralu nepovjerenja i natjecanja, dinamika je zabrinjavajuća i stvara napetost i produbljuje podjele u zemlji, što je faktor destabilizacije. Da bi se poboljšala sigurnosna situacija, potrebno je popuniti postojeće praznine u policijskim strukturama, kao i da dobro opremljene, profesionlno obučene policijske snage pod demokratskom kontrolom rade zajedno na sprečavanju zločina, istraživanju počinjenih djela i zaštite građana. Umjesto poduzimanja jednostranih mjera, policijski organi bi trebali jačati saradnju i koordinaciju u BiH između države, entiteta i kantona i preko granica BiH sa svojim regionalnim i evropskim partnerima. To je u interesu svih građana BiH”, kategoričan je Dorfer.

Dodao je da uz Oružane snagama BiH, organi za sprovođenje zakona BiH su primarni partner EUFOR-a u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Zbog toga EUFOR održava blizak kontakt sa policijskim snagama putem svoje mreže za održavanje veze. Prošle godine je EUFOR obavio inspekciju zaliha oružja policijskih snaga svih nivoa vlasti, što je bila mjera za izgradnju povjerenja. Tokom ove aktivnosti EUFOR je dobio potpunu podršku policijski snaga. Ja kao komandant snaga imam redovne kontakte sa ključnim rukovodiocima sigurnosnih snaga”, naglasio je Dorfer.

komandant EUFOR-a u BiH Martin Dorfer - undefined

Foto: EUFOR: komandant EUFOR-a u BiH Martin Dorfer

Govoreći o završetku mandata EUFOR-a, smanjenju ili povećanju snaga, Dorfer kaže mandat EUFOR-a se redovno procjenjuje.

“Svake godine zemlje članice EU donose odluku o spremnosti EU da nastavi sa ovom operacijom, nakon čega se donosi odluka u Vijeću sigurnosti UN o produženju izvršnog mandata EUFOR-a. Trenutno nema značajnijih planova za mijenjanje broja vojnika. Međutim, u periodu od preko 15 godina postojanja EUFOR-a, njegov sastav se mijenjao nekoliko puta. Nedavno su se Francuska i Portugal vratile u misiju, što je, naravno, dovelo do manje promjene broja vojnika EUFOR-a”, pojasnio je.

Na pitanje da nam otkrije dio posljednjeg EUFOR-ovog izvještaja o stanju sigurnosti u BiH, generalmajor Dorfer je kazao da ne možemo objavljivati dijelove izvještaja EUFOR-a, ali da možemo objasniti neka važna pitanja koja su dio tih izvještaja.

S vojne tačke gledišta, ova zemlja je mirna i stabilna, ali, naravno, u skladu sa svojim mandatom, mi stalno pratimo situaciju. Sve što bi moglo uticati na sigurno i stabilno okruženje je predmet razmatranja EUFOR-a i mi smo spremni pružiti podršku lokalnim vlastima, zajedno sa našim rezervnim snagama, tzv. snagama iznad horizonta, u slučaju potrebe”, naglasio je komandant EUFOR-a u BiH Martin Dorfer.

Dodao je da je u pripremi godišnja EUFOR-ova vježba “Brzi odgovor”, tokom koje će se ponovo uvježbavati sposobnost da se pozovu rezervne snage EUFOR-a, tzv. snage iznad horizonta.

“Vježba ‘Brzi odgovor 2019’ će imati razne scenarije, koji će pokazati šta mogu uraditi naše pojačane snage na pružanju podrške sigurnom i stabilnom okruženju. U ovoj vježbi će biti angažirani i naši lokalni partneri iz Oružanih snaga i organa za sprovođenje zakona, što je prilika za zajedničku obuku. Osim toga, mi pružamo kontinuiranu podršku lokalnim vlastima putem praćenja, mentorstva i davanja stručnih savjeta u oblastima deminiranja i rješavanja pitanja viškova oružja i municije”, zaključio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba generalmajor Dorfer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije