Poznato kada stižu prve vakcine protiv COVID-a u Bosnu i Hercegovinu

4
Radiosarajevo.ba
Poznato kada stižu prve vakcine protiv COVID-a u Bosnu i Hercegovinu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prve doze vakcina protiv COVID-19 i vrlo ograničen broj  u Bosnu i Hercegovinu stići će u periodu 18. januara do 10. februara.

Navodno je riječ o vakcinama iz mehanizma COVAX, te se očekuje da će to prvo biti Pfizerove vakcine, a poslije toga i Modernine.

Isporuka vakcina protiv koronavirusa putem COVAX mehanizma kojim koordinira Svjetska Zdravstvena Organizacija bi trebala početi krajem ovog mjeseca za manje razvijene zemlje, potvrdila je direktorica SZO Kate O’Brien u četvrtak, javio je danas Reuters.

“Potrebno nam je oko 7 milijardi američkih dolara kako bismo isporučili dovoljan broj doza vakcina ovim zemljama do kraja 2021. godine. Do sada smo već skupili 6 od potrebnih 7 milijardi”, rekla je O'Brein.

Ona kaže da COVAX trenutno ima pristup preko 2 milijarde vakcina te da će ih najvjerovatnije početi isporučivati krajem januara, a najkasnije sredinom februara, , piše N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije