Poznato kada se prva grupa hadžija vraća u Bosnu i Hercegovinu

Radiosarajevo.ba
Poznato kada se prva grupa hadžija vraća u Bosnu i Hercegovinu
Foto: MINA / Hadžije iz BiH

Bosanskohercegovačke hadžije koje su u prvim grupama doputovale u Mekku obavile su sinoć oproštajni tavaf, čime se opraštaju od Mekke, a prvi avion iz Medine s bh. hadžijama već sutra će sletjeti na Međunardoni aerodrom Sarajevo.

Obavljanje oproštajnog tavafa određeno je pred sam rastanak s Mekkom i Haremom. On ne spada u stroge obavezne radnje hadža, ali je Muhammed, a.s., naredio onima koji su u mogućnosti, da zadnji rastanak s Allahovom kućom - K'abom bude upravo obavljanje tavafa.

"Bolesne i iznemogle hadžije s hadžskim tavafom ujedno obavljaju i oproštajni tavaf. Takvih je osoba bilo i među nama, iako smo prema informacijama ljekarskog tima imali najbolje zdravstveno stanje naših hadžija u nekoliko posljednjih godina", kazao je rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović.

On je dodao da ove godine nijedan hodočasnik nije imao potrebu za medicinskim zbrinjavanjem u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi niti u Medini, a niti u Mekki, te izrazio nadu da će takvo stanje ostati do kraja njihovog boravka u Saudijskoj Arabiji.

Ured za hadž Islamske zajednice u BiH dobio je iz Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije potvrdu termina svih dvanaest letova za bosanskohercegovačke hadžije.

Prema tim informacijama, predviđeno je da prvi avion s aerodroma u Medini poleti u subotu, u 06,20 sati po lokalnom vremenu, a očekuje se da će na Međunarodni aerodrom u Sarajevo prva grupa hadžija sletjeti u 09,50 sati, po srednjoevropskom vremenu. Sutra će također biti organizovan još jedan let čiji je dolazak na sarajevski aerodrom planiran u 21,40 sati.

U nedjelju i ponedjeljak, 18. i 19, bit će organizovana po četiri leta, dok je za utorak i srijedu, 20. i 21, planiran po jedan let, čime će biti kompletiran dolazak svih hadžija u Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije