Poznati teolog Dalibor Dado Milas o Čovićevoj bisti: Pa može li niže od ovoga?

2
Radiosarajevo.ba
Poznati teolog Dalibor Dado Milas o Čovićevoj bisti: Pa može li niže od ovoga?
FOTO: Arhiv / Dalibor Dado Milas/ Bista Dragana Čovića

Poznati mladi teolog, bivši franjevac i svećenik, građanski aktivista analitičar, danas profesor u Grazu Dalibor Dado Milas komentirao je na društvenim mrežama vijest da će lider HDZ-a BiH Dragan Čović dobiti svoju bistu.

"Hercegovački umjetnik izradio bistu 'hrvatskog velikana' Dragana Čovića", objavio je Index.hr.

Prema pisanju Index.hr, Čović će se moći uskoro pohvaliti umjetničkim prikazom svoga lika. Naime, Stjepan Skoko, bivši dekan širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti zaslužan je za ovo.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sam autor je kazao kako bista nije narudžba, nego njegov projekt deset hrvatskih velikana i tri prijatelja.

Autor je kazao i kako sam Čović zna za projekt, da ga je kontaktirao. Medijsku pažnju nedavno je privukao Čovićev porodični grb, kojeg je izradila jedna agencija iz Rijeke, ali po njegovoj narudžbi.

"Empatijski sram i transfer blama. Pa može li niže od ovoga?", upitao se Milas.

Za sve one kojima nije jasno što je transfer blama, profesorski je objasnio:

"To je ona neobjašnjiva i neočekivana reakcija kada gledate nekog dok pravi kompletnu budalu od sebe, i umjesto da dotičnoj osobi bude neugodno, bude vama što sve to promatrate. P. P. S. Ne mislim na Čovića nego na Umjetnika", dodao je Milas.

Omiljeni svećenik Milas u augustu 2014. godine je objavio da odlazi ne samo iz Hercegovine, nego iz BiH, te da odlazi u Austriju. Pojasnio je tada da ga niko ne tjera i da se nikog ne okrivljuje za njegovu odluku, iako je Milas smatran oštrim kritičarom društvenih pojava na jugu naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije