Dragan Čović dobit će bistu. Napravio mu je umjetnik iz BiH

14
Radiosarajevo.ba
Dragan Čović dobit će bistu. Napravio mu je umjetnik iz BiH
Stjepan Skoko / Bista Dragana Čovića

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović moći će se uskoro pohvaliti umjetničkim prikazom svoga lika.  Stjepan Skoko, bivši dekan širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti zaslužan je za ovo.

Kako piše Index.hr Čović će dobiti svoju bistu, a sam autor je kazao kako bista nije narudžba, nego njegov projekt deset hrvatskih velikana i tri prijatelja.

"S Čovićem sam počeo. On je među velikanima, znači prvi hrvatski velikan, a ostalo je tajna kako će se razvijati projekt s obzirom na to da je to moj projekt, nije državni, ničiji. To je serija portreta po mogućnosti s klasičnim materijalima, tradicionalnim, recimo bronca, kamen, ali ne znam gdje će me odvesti. Ima mogućnosti i novih materijala. Čović je tu negdje, portretski pri kraju", kazao je Skoko.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Autor je kazao i kako sam Čović zna za projekt, da ga je kontaktirao.

Medijsku pažnju nedavno je privukao Čovićev porodični grb, kojeg je izradila jedna agencija iz Rijeke po njegovoj narudžbi.

"Grb je osmišljen i dizajniran prema pravilima heraldičkog dizajna i tvrtkinim načelima o oblikovanju obiteljskih građanskih grbova", stoji u grbovnici uz detaljan opis grba: "Na plavom glava štita. U plavom polju zlatni koračajući lav drži mač u desnici. Glava štita raskoljena. Desno crveno-srebrna šahovnica (4x3), lijevo u srebrnom polju crveni latinski križ. Plašt crveno-srebrn i plavo-zlatan. Na kacigi s vijencem (crven-srebrn-plavi-zlatni-crven-srebrn) stoji orao uzdižućih krila, zlatno naoružan, u kandžama drži poskoka", navodi seu obrazloženju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije