Spomenik Franje Tuđmana o kojem pričaju društvene mreže

8
Radiosarajevo.ba
Spomenik Franje Tuđmana o kojem pričaju društvene mreže
FOTO: EPA / Franjo Tuđman

Spomenici prvom predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu, čovjeku čija je politika bila fokusirana na podjelu BiH i ideja za koju se zalagao - nisu rijetkost u toj državi. No neobično je da postoji i jedan spomenik u Novoj Gradišci na kojem Tuđman nosi sunčane naočale.

Nedavno je ovaj spomenik postao hit na društvenim mrežama, gdje su ispod objave fotografije spomenika primijetni brojni različiti komentari.  No zanimljivo je da on u ovom hrvatskom gradu stoji od 2008. godine, kada je postavljen na istoimeni trg, a o njemu se tek počelo pričati nakon objava na društvenim mrežama.

Autor je Stanko Jančić, a postavljen je kao ”dio memorijalne cjeline podignute u spomen na stvaranje samostalne Republike Hrvatske”, piše na stranicama Grada.

"E, kladim se da niste znali da ovo postoji", napisao je na Facebooku Ivan Kraljević koji je i objavio fotografiju spomenika.

Ovakvi spomenici, osim nespornog umjetničkog izričaja, glava iz tri ugla, poručuju i da ideje za koje se Tuđman zalagao, nažalost, još uvijek žive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije