Poznat termin nove sjednice Skupštine KS: Reagirala i Vlada

0
Fena
Poznat termin nove sjednice Skupštine KS: Reagirala i Vlada
Foto: Press KS / Skupština KS

Nakon neusvajanja dnevnog reda u Skupštini Kantona Sarajevo, Vlada KS je hitno reagirala i već danas osigurala plate zdravstvenim radnicima u Kantonu Sarajevo.

Potvrdio je to Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS na konferenciji za medije, organiziranoj nakon što jutros nije bilo potrebne većine za usvajanje dnevnog reda predviđenog za 50. radnu sjednicu Skupštine KS.

Na toj su sjednici trebali biti razmatrani i veoma važni dokumenti koji se tiču nesmetanog funkcioniranja zdravstvenog sistema u KS, između ostalih i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2022. godinu.

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Predsjedavajući Okerić je kazao da je Kolegij Skupštine predložio da sljedeća sjednica Skupštine Skupštine KS bude održana 18. aprila, ove godine.

Po riječima zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS Vibora Handžića, današnjim obaranjem dnevnog reda, od sutra, ništa od toga više nije moguće, osim plaća, jer je odgovornošću Vlade i menadžmenta Zavoda taj dio problema riješen.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić, kazao je da su brzom reakcijom soigurane plaće zdravstvenim radnicima, ali da se ne mogu osigurati usluge koje bi se morale pružiti korisnicima.

"To je praktično nemoguće jer se finansiranje od 1. aprila, ako se ne usvoji budžet, prekida, objasnio je ministar Vranić, kazavši da je ovogdišnji finansijski plan ZZO-a najbolje urađeni do sada.

Potcrtao je da će Vlada KS naći mogućnosti da se odupre pokušajima destrukcije zdravstvenog sistema i da neće biti spriječena reorganizacija, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Također je i v. d. direktorice ZZO KS Samira Hajdarević neprijatno iznenađena ovakvim razvojem situacije, jer se radi, kako je kazala, o finansijskom planu 'teškom' 499 miliona KM.

"Nažalost, neusvajanjem dnevnog reda i nemogućnoću usvajanja ovog plana dolazimo u situaciju da obustavljamo sve aktivnosti u smislu isplate našim osiguranicima. To se naročito odnosi na refundacije novca za skupe COVID lijekove, koje osiguranici čekaju već šest mjeseci, također i sve one lijekove koje finasira ZZO mimo liste lijekova KS. Jutrošnjom brzom reakcijom uspjeli smo osigurati novac ne samo za plaće zaposlenika u zdravstvu, nego i za materijalne troškove, kako bi ustanove mogle funkcionisati", objasnila je Hajdarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije