Pozder: FBiH propušta historijsku priliku da popuni rezerve nafte

Radiosarajevo.ba
Pozder: FBiH propušta historijsku priliku da popuni rezerve nafte
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nasiha Pozder

Cijena nafte najniža je u posljednjih 40 godina.

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu, smatra da je ovo bila izuzetna prilika za nabavku rezervi nafte:

Normalne ekonomije nabavljaju rezerve danas i vide ovaj pad cijene kao priliku. U Federaciji se po ovom pitanju ne radi ni ono malo što bi se moglo uraditi. FBiH nije još uvijek spremna prema standardima Energetske zajednice osigurati tromjesečne rezerve nafte i naftnih derivata. Imamo tek jedan naftni terminal osposobljen za skladištenje, u Živinicama, koji može skladištiti oko šest miliona litara nafte. Ne zna se ni da li je on napunjen", navela je ona.

Dodala je da je za tromjesečnu rezervu potrebno napuniti i one u Mostaru, Sarajevu i Bihaću koji "još uvijek nisu ni osposobljeni za skladištenje": "Njihovo osposobljavanje i punjenje dio je ugovora s Energetskom zajednicom koja od nas traži minimum 90 dana zaliha upravo u slučaju kriznih situacija. Kriza na tržištu nafte trenutno pogoduje stvaranju zaliha, ali nismo spremni na nju odgovoriti za šta je direktno odgovorna Vlada FBiH. U svakom slučaju, kao i uvijek do sada, nespremni za sadašnjost možemo izvlačiti samo pouke za budućnost."

"Ne treba ni spominjati da nam nije bilo obavezno čekati na ugovor i pritiske Energetske zajednice da bismo se upustili u rješavanje ovog problema. Međutim, ova Vlada je spremna uraditi nešto za građane i državu tek kad se počne stvarati pritisak sa strane. Krajnje je vrijeme da počnemo misliti preventivno u svim aspektima upravljanja državom. S ovom Vladom to neće biti moguće”, zaključila je.

Naša stranka će, kako je saopćeno, uputiti pitanje federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću da li je Vlada poduzela aktivnosti na punjenju rezervi, po kojoj cijeni, ali i inicijativu u pravcu rješavanja ovog problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije