Požar na Dinari još uvijek aktivan, nesavjesni pojedinci i dalje podmeću vatru

N. K.
Požar na Dinari još uvijek aktivan, nesavjesni pojedinci i dalje podmeću vatru

Požar koji se 22. jula proširio iz Hrvatske i prešao na bosanskoercegovačku stranu Dinare do danas nije ugašen, a prema riječima Fahrudina Solaka direktura FUCZ-a BiH, vatrogasci s područja Kantona 10 konstantno se nalaze na terenu i pokušavaju ugasiti vatrenu stihiju.

"Požar na Dinari je aktivan uz granicu s Hrvatskom, a jučer smo uz pomoć kolega iz Hrvatske kao i njihovih kanadera koji su pozvani u pomoć gasili vatrenu stihiju koja bukti više od dvije sedmice. U Kantonu 10 aktivan je i požar na području općine Bosansko Grahovo na planini Staretina“ kaže Solak za Radiosarajevo.ba.

Zbog izuzetno nepristupačnih i miniranih terena oba požara se mogu gasiti jedino vazdušnim snagama, pa su aktivni u pomaganju helikopteri Oružanih snaga BiH.

"Helikopter pomaže u gašenju, ali zbog visokih temperatura može djelovati samo u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Zbog toga i zbog vjetra požar se u posljednja dva dana proširio prema Glamoču i Grahovu i sada prijeti da zahvati visoku jelovu šumu“, dodao je Solak.

Arhiv - undefined

Vlada Kantona 10 u pomoć je pozvala hrvatske kanadere, no djelovanje protivpožarnih aviona na miniranom području iz preventivnih se razloga izbjegava zbog mogućeg oštećenja letjelica i bezbjednosti pilota.

Kako nam je rečeno, u ovom kantonu javio se problem namjernog podmetanja požara od strane neodgovornih pojedinaca.

"Jučer su nekoliko puta intervenisali i pripadnici MUP-a Kantona 10 na naš poziv, jer smo na nekoliko mjesta imali problem da nesavjesni pojedinci namjerno pale polja i samo brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je širenje vatre i izazivanje požara večih razmjera" ističe Solak.

Iz Ministarstva odbrane BiH je saopćeno da je helikopter juče bio angažovan na ovom području u dva navrata, u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim časovima, a pri tome je ostvareno 5,7 časova naleta i izbačeno 40.000 litara vode.

Dio lokaliteta zahvaćenog požarom izuzetno je nepristupačan i miniran, te prijeti visokoj šumi, zbog čega je gašenje kopnenim snagama otežano, ali vatrogasci s ovog područja nadljudskim naporima nastoje da požar kontrolišu te su sve snage na terenu i konstantno dežuraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije