Solak na sjednici Vlade FBiH: Nijedan požar se ne može gasiti iz vazduha

H. A.
Solak na sjednici Vlade FBiH: Nijedan požar se ne može gasiti iz vazduha
U Sarajevu je danas održana 113. tematska sjednica Vlade Federacije BiH na čijem je dnevnom redu informacija o stanju na požarištima i poduzetim aktivnostima na području Federacije Bosne i Hercegovine, s Prijedlogom zaključka.

Vlada Federacije BiH je razmatrala informaciju o stanju na požarom obuhvaćenom prostoru u Federaciji BiH, do sada preduzetim mjerama i aktivnostima Federalne uprave civilne zaštite.

Federalna uprava civilne zaštite kontinuirano prati stanje, koordinira i rukovodi akcijama gašenja požara, tamo gdje je to potrebno, i neposredno učestvuje s ljudstvom i materijalno-tehničkim sredstvima u saniranju stanja na terenu, što je potvrdio i Fahrudin Solak, direktor Federalne civilne zaštite, 

"Informirali smo Vladu o požarima u ovoj godini, baš s osvrtima na ovo što se desilo. Imali smo požare tokom cijele godine, a najviše je onih koji se dešavaju tokom proljeća, kada građni čiste dvorišta, njiva...  Ono što mogu reći da je većina požara bila u HNK, ali su svi uspješno ugašeni.

Treba naglasiti da je i teren takav,  padinski, da letjelica nema učinak kao na nekim drugim terenima. Nemogućnost uzimanje vode s jezera, to su sve povećavajući elementi korištenja letjelica. Nijedan se požar ne može ugasiti iz vazduha, za svaki mora vatrogasac doći na mjesto, naći žarište", poručio je Solak.

Istakao je dobru saradnju s kolegama na svim nivoima,  te kazao da nisu imali proglašenja stanja prirodnih nesreća, do danas, kada je to Općina Jabalnica proglasila.

"Danas je Vlada predložila zaključke, te se zadužila Federalna civilna zaštita da prati situaciju, te uz pomoć helikoptera OS da djeluju na pozarištima", dodao je Solak.

Jelka Milićević,  ministrica finansija FBiH  je potvrdila da postoji planirana finansijska podrška u budžetu, odnosno Vlada ima blizu 21 milion KM na raspolaganju za zaštitu i spašavanje od požara, te istakla da se zbog toga ne može desiti da se ne odgovori na požare.

"Kada se pojave požari, puni smo analiza i zaključaka. Ali moramo uistinu taj dio pripremati kada nema požara. Vlada je poslala takav zaključak svim jedinicama, da se iznađe način finansiranja u ovakvim situacijama. Nadam se da ćemo to ispoštovati", poručila je Milićević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije