Povratnik u Zvorniku rekao da je 'Dodik debelo krme', MUP RS ga kaznio sa 100 KM

21
Radiosarajevo.ba
Povratnik u Zvorniku rekao da je 'Dodik debelo krme', MUP RS ga kaznio sa 100 KM
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

"Dodik je debeli krmak. Ne bojim se ni policije niti načelnika policije, već samo dragog Allaha."

Zbog ovih glasno izgovorenih riječi Salih N, bošnjački povratnik u Zvornik, morat će platiti kaznu u iznosu od 100 KM.

Naime, MUP entiteta RS izdao je ovom povratniku prekršajni nalog jer je "glasno", ispred jednog ugostiteljskog objekta u Zvorniku, vrijeđao predsjednika ovog entiteta Milorada Dodika.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

"Imenovani (Salih N.) je navedenog dana (4. avgusta 2023. godine) narušio javni red i mir iz člana 7 ZORiM-a na taj način što je povišenim i drskim tonom više puta govorio ispred ugostiteljskog objekta La Scala: 'Dodik je debeli krmak. Ne bojim se ni policije niti načelnika policije, već samo dragog Allaha' te je time kod lica Nikola K. izazvao uznemirenost i strah", navedeno je u "opisu prekršaja", u dokumentu koji je objavila Istraga.

Prekršajni nalog Policijska stanica Zvornik je izdala 27. avgusta, odnosno 23 dana nakon što je Nožinović "glasno" uvijedio Dodika i tako izazvao uznemirenost Nikole K.

Evo na osnovu kojih odredaba Zakona o javnom redu i miru je kažnjen Salih N.

U ponoć na snagu stupa Dodikov zakon: Kraj slobode govora u RS

U ponoć na snagu stupa Dodikov zakon: Kraj slobode govora u RS

"Ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, osim ako se navedeno ne odnosi na javno izneseno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija kazniće se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM", piše u članu 7. Zakona.

U Zakonu, dakle, piše da se kazna ne može izreći ako se "uvredljivi sadržaj" odnosi na državne i druge javne organe. Predsjednik RS i Policija RS su javni i organi. No, to nije spriječilo MUP RS da napiše prekršajni nalog jer je, prema njihovom zapisniku, Salih N. na drzak način govorio da je "Dodik debeli krmak".

Osim što se zloupotebljava Zakon o javnom redu i miru, vlasti RS-a su nedavno izmijenile i Krivični zakon kojim je kriminalizirana kleveta.

"Stvoren je osnov za otvaranja brojnih krivičnih postupaka, kako protiv novinara, medija, aktivista i opozicionih političara, tako i protiv svih ostalih koji ukazuju na bilo kakav društveni problem na javnom mjestu. Bez obzira na istinitost navoda koje iznose, svi se mogu suočiti s mjerama koje sa sobom nosi krivični postupak, a koje smo imali priliku da gledamo proteklih godina kroz brojne pravosudne farse i političke obračune posredstvom tužilaštava", saopćeno je iz Transparency Internationala nakon usvajanja ovog Zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije