Povećane cijene karata u Centrotransu

Radiosarajevo.ba
Povećane cijene karata u Centrotransu
/ Foto: Centrotrans
Kako poručuju iz Centrotransa, usvajanjem navedenog Zakona o akcizama došlo je do značajnog povećanja troškova (cijena nafte, guma, rezervnih dijelova itd.) koji bitno utječu na ukupno poslovanje.

I pored toga što su oba doma Parlamenta BiH donijeli odluku o uvođenju dodatnih akciza, čime je došlo do znatnog povećanja cijene goriva, Centrotrans nije odmah pristupilo povećanju cijena prijevoznih usluga.

"Očekivali smo da će Ustavni sud BiH, na apelaciju određenog broja državnih poslanika, poništiti navedenu odluku o uvođenja akciza. Također, putem udruženja prijevoznika apelirali smo na općinske, gradske i kantonalne vlasti da, u cilju zaštite standarda najugroženijeg djela stanovništva (učenici, studenti, nezaposleni, radnici u realnom sektoru...), subvencioniraju troškove akciza, te time utječu na visinu povećanja cijena prijevoznih usluga.

Na žalost nikakve pozitivne reakcije nije bilo čime je kompletan teret uvođenja dodatniha akciza i povećanje ostalih troškova pao na teret prijevoznih kompanija koje pružaju usluge prijevoza putnika u gradsko-prigradskom, međugradskom i međunarodnom saobraćaju. Uzimajući u obzir sve naprijed navedeno, te okolnosti u kojima poslujemo, Uprava Centrotransa donijela je odluku o korekciji, odnosno povećanju cijena usluga prijevoza s primjenom od 01. marta 2018. godine", saopćeno je iz Centrotransa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije