Povećan broj pacijenata sa simptomima gripe

Fena
Povećan broj pacijenata sa simptomima gripe
Zbog simptoma sezonske gripe, veliki broj stanovnika bugojanske općine svakodnevno zatraži medicinsku pomoć.

"Taj broj se duplo povećao od početka godine do danas", potvrdio je šef Službe hitne pomoći Doma zdravlja Bugojno dr. Nijaz Islamović.

Ističe da se sezonski tip gripe može pojaviti u epidemijskom obliku i da, osim djece, nerijetko obolijevaju i starije osobe.

"Jedan od prvih simptoma je visoka temperatura, koja počinje naglo i traje 3-4 dana. Pacijenti osjećaju bolove u mišićima i kostima, javlja se kašalj i opća slabost", kazao je dr. Islamović.

Najbolje bi bilo, dodaje, da oboljeli ostanu kod kuće i da uzimaju neophodne lijekove, vitamine i tople napitke.

"U slučaju da temperatura traje duže od pet dana, pacijenti se zbog mogućih komplikacija trebaju javiti ljekaru", upozorio je.

Po njegovim riječima, česte komplikacije gripe su upala pluća i gornjih disajnih puteva i, rijeđe, upale srčanog mišića i ovojnice, kao i neka neurološka oboljenja.

"U borbi protiv gripe u velikoj mjeri pomaže jak imunitet, i konzumiranje zdrave hrane, voća i povrća", istaknuo je dr. Nijaz Islamović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije