Povećan broj intervencija u Službi hitne pomoći u ovom dijelu BiH: Ovo su najučestaliji simptomi

0
Fena
Povećan broj intervencija u Službi hitne pomoći u ovom dijelu BiH: Ovo su najučestaliji simptomi
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Toplotni val u Sarajevu

Služba hitne medicinske pomoći Brčko distrikta BiH zabilježila porast intervencija za čak 40 posto usljed visokih temperature zraka tokom prethodnih dana.

"Dnevno uradimo do 90 pregleda, odnosno intervencija na terenu, a radi se uglavnom o pacijentima treće životne dobi i hroničnim bolesnicima. Najučestaliji simptomi kod pacijenata su dehidracija, nesvjestica i malaksalost. Savjetujem građanima da izbjegavaju nepotrebno izlaganje suncu u periodu od 10 do 18 sati, te da vode više računa o redovnoj hidrataciji organizma i da pripaze na ishranu", rekao je dr. Edo Nuhović u Službi hitne medicinske pomoći.

Prema njegovim riječima mlađe osobe koje se tokom ovih toplih ljetnih dana rashlađuju na rijekama ili bazenima javljaju se također zbog problema sa entrokolitisima koji se pojavljuju usljed kupanja u tim vodama jer nisu na adekvatan način filtrirane.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Nuhić savjetuje građanima da redovno unose tečnost i da zbog visokih temperatura trebaju izbjegavati začinjenu hranu. Također u ishranu trebaju uvesti više lisnatog povrća i voća koje je bogato vodom, te da ako jedu hranu s mesom da to bude kuhana hrana kako bi bila lakše varljiva.

Iako je povećan broj pregleda, u Službi hitne medicinske pomoći još uvijek nije evidentiran ni jedan slučaj sunčanice ili toplotnog udara, ali da su svakako prisutni drugi simptomi. Većinom ti simptomi izgledaju kao posljedica od sunčanice ili toplotnog udara, ali oni uglavnom nastaju zbog hroničnih oboljenja kada se javljaju kao simptomi što su glavobolja i malaksalost.

S obzirom da je usljed visokih temperatura prisutan psihofizički umor iz Službe hitne pomoći savjetuju građanima da češće provjetravaju prostorije u kojima borave, te da ukoliko osjete određene simptome ili tegobe da istoga trenutka potraže doktorsku pomoć pozivom na broj 124.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije