Donosimo pet savjeta kako preživjeti toplotni val

0
Radiosarajevo.ba
Donosimo pet savjeta kako preživjeti toplotni val
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Toplotni val u Sarajevu

Evropu je zahvatio toplotni val, a najavljene su teperature iznad 40 stepeni. 

Meteorolozi i iz Bosne i Hercegovine upozoravaju da će našu zemlji pogoditi visoke teperature te je upaljen crveni meteoalarm.

Ali, kada pomislite da vam je previše vruće, sjetite se samo da je ovo ljeto hladnije od svakog idućeg kojeg nas čeka.

Gaza: 'Ovo jutro je jedno od najmračnijih u ovoj sedmomjesečnoj noćnoj mori'

Gaza: 'Ovo jutro je jedno od najmračnijih u ovoj sedmomjesečnoj noćnoj mori'

Zahvaljujući klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju, prošla su vremena kada smo se čudili brojci od 30 stepeni koja nas je ponekad znala zahvatiti na vrhuncu lejtnih vrućina.

S obzirom na trenutne temperature i prognoze onih koje nas tek čekaju, nekako nam nedostaje tih 30 stepeni da se rashladimo.

Da bi vam pomoglo preživjeti ove vrućine, donosimo 5 savjeta o tome kako preživjeti toplotni val.

Rashlađeni prostor

Bez klime i rashladnih sistema više se jednostavno ne može. Ako možete, sakrijte se u hladnoću vlastitoga doma ili posjetite prijatelja koji ima klimu. 

Hrana koja rashlađuju

Ključno je ostati hidratiziran da bi preživjeli ove temperature. Uz vodu, ubacite u prehranu namirnice koje će vas hidratizirati kao što su krastavac, jabuka, lubenica i paradajiz.

Bazen i more

Ako ste pronašli prijatelja koji će vam ustupiti svoj dnevni boravak da se hladite pod klimom, bilo bi idealno da nađete i jednog koji ima bazen. Onda ste dobili na lotu. U suprotnom, ohladite se na javnim bazenima ili na moru, ali u periodu kada sunce nije najjače i u debeloj hladovini.

Sladoled

Nema ništa što će pružiti veće zadovoljstvo od ledenog sladoleda. Odaberite svoje omiljene okuse i rashladite se omiljenom ljetnom poslasticom. 

Voda, voda i samo voda

Izrazito je važno unositi više vode no ikad. Možete dodati i kriške limuna ili biljaka kako bi vam malčice promijenila okus za slučaj da vam je obična voda dosadi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije