Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Milorada Dodika

5
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Milorada Dodika
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS zbog negiranja genocida.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"Nešto ranije je formiran predmet protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida, ali vam sada ne mogu reći tačan datum", kazao je Grubešić.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Podsjećamo, Dodik je 21. februara ove godine na konferenciji za medije u Banjoj Luci otvoreno negirao genocid u Srebrenci. 

"Tamo se nije desio genocid i svi to znaju. Po onome što je definicija genocida, a što je čitava ekipa i utvrdila da tu nije bilo genocida, i onda se nađe potomak onih koji su počinili najstravičniji genocid u Drugom svjetskom ratu da nama određuju šta je vrijednost u tom pogledu, da oni nešto intervenišu", kazao je Dodik.

Ovo nije prvi put da Dodik negira genocid otkako je bivši Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, krajem jula 2021. godine nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Sramotno: Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, a EU usporedio s bordelom

Sramotno: Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, a EU usporedio s bordelom

Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini. 

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, osuđen je u Hagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Na doživotnu kaznu na istom sudu za genocid je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Osuđeni su i Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog štaba (GŠ) VRS, Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove GŠ VRS-a, te Vujadin Popović, načelnik sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije