Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici

9
Fena
Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je - po ko zna koji put - da visoki predstavnik Christian Schmidt nema pravnog osnova da donosi bilo šta u BiH, 'jer nije legitiman i sve što donese može biti spekulativno'.

"U Bosni i Hercegovini se deset i više godina razgovara o Izbornom zakonu i sve je to propalo. Visoki predstavnik nije nadležan da donosi rješenja, jer je on lažna figura i nije imenovan relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN", nastavio je Dodik po svom.

Dodao je da neće provoditi odluke visokog predstavnika bez obzira gdje bile objavljene, a pogotovo ono što ima veze sa RS-om.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

"Znate da sam prije nekoliko dana bio u Izraelu, gdje sam sa izraelskim zvaničnicima dogovorio da Predsjedništvo BiH usvoji zaključak o definiciji termina antisemitizam i ja sam zahvalan ostaloj dvojici članova Predsjedništva BiH što su prihvatili ovu inicijativu, čime se BiH pridružuje grupi od preko 30 zemalja EU i regiona koji su ovo već ranije donijeli", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Sarajevu.

Komentirajući godišnjicu donošenja Inckovog zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, Dodik je kazao da misli ono što je i ranije mislio o Srebrenici, a to je da je 'tamo bio zločin i da neće proći nikakva nametnuta politička kvalifikacija genocida onoga što se tamo odvijalo': "Nametanje na ovaj način ne donosi pomirenju i napravilo je apsolutni raskol među nama. Inckovom odlukom pomirenje u BiH je izgubljeno."

Dodao je da je nedavna rezolucija njemačkog Bundestaga odraz 'političkih stavova Muslimana u Sarajevu' i da mu je nevjerovatno da je "takva stvar mogla da bude podvaljena i bude usvojena u Bundestagu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije