Sramotno: Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, a EU usporedio s bordelom

4
Radiosarajevo.ba
Sramotno: Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, a EU usporedio s bordelom
FOTO: Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik organizovao je danas u Banjoj Luci svečani prijem za 30 pripadnika specijalističkog tima za spašavanje iz ruševina Uprave civilne zaštite RS-a koji su se vratili iz Turske. 

Na konferenciji za medije komentarisao je i odluku Christian Schmidta, visokog predstavnika u BiH, kojom je izmijenio Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, a kojom je MC Srebrenica osiguran pristup 6 miliona KM.

"Mi nećemo Schmidtovu odluku objaviti u Službenom glasniku RS i ona nama ništa ne znači. Najbolje bi bilo da ode Schmidt, i za njega i za zemlju koja ga je poslala", dodao je Dodik.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Dodik je zatim ponovo otvoreno negirao genocid u Srebrenici.

"Tamo se nije desio genocid i svi to znaju. Po onome što je definicija genocida, a što je čitava ekipa i utvrdila da tu nije bilo genocida, i onda se nađe potomak onih koji su počinili najstravičniji genocid u Drugom svjetskom ratu da nama određuju šta je vrijednost u tom pogledu, da oni nešto intervenišu", rekao je Dodik.

Dodik je na današnjoj konfereniciji i usporedio Europsku uniju s bordelom, ustvrdivši kako ona prema BiH odnosno njenim entitetima ima loše namjere.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici

"EU me podsjeća na bordel u kojemu ona plaća kurvanje", izjavio je Dodik novinarima.

Bio je to Dodikov komentar na ranije pojašnjenje iz EU kako bi BiH iz europskih fondova dobila nadoknadu od 75 posto troškova koje su timovi za potragu i spašavanje imali tokom boravka u Turskoj da su oni tamo upućeni na temelju odluke Vijeća ministara BiH, odnosno države.

Vijeće ministara BiH takvu odluku nikada nije donijelo pa su entiteti samostalno slali svoje timove u Tursku, a sve te troškove sada će platiti porezni obveznici.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ranije je izrazio žaljenje zbog te činjenice, a Dodik je pak kazao kako njemu ne treba nikakav novac iz EU, kao i da odbija svaki pokušaj da timovi civilne zaštite iz RS nastupaju pod obilježjima države BiH, koju je nazvao 'farsom'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije