Potvrđeno iz Tužilaštva BiH: Formiran predmet protiv Milorada Dodika

5
A. S.
Potvrđeno iz Tužilaštva BiH: Formiran predmet protiv Milorada Dodika
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je prošle sedmice podnio krivičnu prijavu protiv sebe zbog donošenja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda u Republici Srpskoj, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove institucije.

"Prijava je zaprimljena i putem CMS sistema dodijeljena u rad tužiocu koji će postupati po prijavi", kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH za Radiosarajevo.ba.

On je naglasio da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet isti dan kada je predsjednik RS Milorad Dodik podnio krivičnu prijavu protiv sebe.

Znate li kako je zavoj za rane poznat kao gaza dobio svoje ime?

Znate li kako je zavoj za rane poznat kao gaza dobio svoje ime?

Podsjetimo, Dodik je 30. juna podnio krivičnu prijavu protiv sebe.

"Pošto još niko iz FBiH to nije uradio, odlučio sam da danas podnesem prijavu Tužilaštvu BiH protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, premijera Srpske Radovana Viškovića, predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića i protiv sebe jer smo podržali donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj", objasnio je tada Dodik, dan prije odluke Christiana Schmidta.

Visoki predstavnik je 1. jula suspendovao zakone koje je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donijela, a koje se odnose na odredbe koje donese Christian Schmidt i Ustavni sud BiH.

Dodikova prijava dodijeljena postupajućem tužiocu: Hoće li biti podignuta optužnica?

Dodikova prijava dodijeljena postupajućem tužiocu: Hoće li biti podignuta optužnica?

Zanimalo nas je da li je Tužilaštvo BiH zaprimilo druge prijave protiv predsjednika RS koje se odnose na navedeno, osim prijave Milorada Dodika.

"Ne, niko drugi nije podnio prijavu koja se odnosi na na odredbe koje donese Christian Schmidt i Ustavni sud BiH", naglasio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije