Suddeutche Zeitung o Miloradu Dodiku: 'Autokrata i demagog nastavlja pomjerati granice'

5
Priredio: A. S.
Suddeutche Zeitung o Miloradu Dodiku: 'Autokrata i demagog nastavlja pomjerati granice'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Autokrata i demagog Milorad Dodik ponovo sabotira državu Bosnu i Hercegovinu, a teoretski bi ga Nijemac koji je postavljen na poziciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u zemlji mogao smijeniti.

To je dio teksta o Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, u njemačkom listu Süddeutsche Zeitung. Autor teksta je novinar Florian Hassel.

"Prošli maj ponovo se dopao Miloradu Dodiku (64). Predsjednik je Republike Srpske, jednog od dva kantona u Bosni i Hercegovini. Prvo je 9. maja u Banjoj Luci, administrativnom sjedištu Republike, proslavio pobjedu nad Hitlerovom Njemačkom.

Gradi se jedina dionica Koridora Vc koja prolazi kroz oba entiteta. Evo ko izvodi radove

Gradi se jedina dionica Koridora Vc koja prolazi kroz oba entiteta. Evo ko izvodi radove

Gostovala je i nacionalistička moskovska motociklistička banda Noćni vukovi, kao i Igor Kalabuhov, ruski ambasador u Bosni i Hercegovini. Tamo je ponovio propagandu Kremlja prema kojoj se Moskva "bori protiv fašizma u Ukrajini".

Putinov saveznik

Dodik je i sam kritikovao EU i optužio Zapad da odbacuje svakoga ko nije protiv Rusije. Lider bosanskih Srba dominira Republikom Srpskom od 2006. godine i jedan je od stalnih gostiju Vladimira Putina. Ponovo je bio s njim 23. maja: Rusija je glavni Dodikov saveznik uz Srbiju u njegovim nastojanjima da oslabi cijelu državu Bosnu i Hercegovinu - i eventualno otcijepi Republiku Srpsku ili je čak ujedini sa Srbijom", piše Florian Hassel.

Za Dodika je rekao da vlada kao autokrata i demagog. Ponekad izmišlja opasnost, govori o pola miliona Arapa koji navodno stoje na vratima, onda se poziva na opasnost da bosanski Srbi budu "porobljeni". Dodik bubnja i protiv prava manjina.

"Dodik prijeti da će proglasiti nezavisnost svoje konstitutivne republike. Ali teško da bi bila održiva sama.

Dodik je nedavno zaoštrio kurs: pokrenuo je neustavne zakone u svojoj republici konstitutivnoj, koji su državnu imovinu proglasili vlasništvom republike konstitutivnosti. Prošle sedmice proglašene su nevažećim odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine; isto tako ubuduće sve odluke kojima predstavnik međunarodne zajednice, visoki predstavnik Christian Schmidt, mijenja zakone, poništava ih ili razrješava dužnosnike.

Sven Alkalaj s Joe Bidenom: Predsjedniku SAD je BiH urezana u srcu

Sven Alkalaj s Joe Bidenom: Predsjedniku SAD je BiH urezana u srcu

Dodik već prijeti - kao i nekoliko puta do sada

Dodik već prijeti – kao i nekoliko puta do sada – da će proglasiti nezavisnost svoje konstitutivne republike. Međutim, teško da bi bio održiv sam po sebi: tamo gotovo da nema industrije, ima manje od 1,2 miliona stanovnika, pati od migracija i zavisi od kredita Evropljana i Međunarodnog monetarnog fonda.

Balkanski informativni kanal N1 javio je da SAD i Engleska, Njemačka, Francuska i Italija razmišljaju o konačnoj smjeni Dodika. Ali ovo zvuči kao želja. Jer takve stvari bi morale biti nametnute vojno. Nakon završetka rata u Bosni, 60.000 NATO vojnika je bilo stacionirano u Bosni. Danas se, međutim, mirovna misija koju predvodi EU sastoji od samo 1.100 vojnika. Dodik će moći još duže da nastavi sa opstrukcijom", napisao je Florian Hassel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije