Potvrđeno: I SIPA je ušla u KCUS, poznato po čijoj naredbi postupaju

24
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: I SIPA je ušla u KCUS, poznato po čijoj naredbi postupaju
Foto: Radiosarajevo.ba / SIPA češlja KCUS

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nalaze se i policijski službenici državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

"Policijski službenici SIPA-e nalaze se u KCUS-u, gdje postupaju po usmenoj naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo", kazao nam je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Kako smo već javili, tužioci Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu, na čelu sa Seadom Kreštalicom, ušli su danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

"U ovoj fazi ne možemo govoriti o detaljima", kratko nam je ranije kazala Azra Bavčić, glasnogovornica ovog tužilaštva.

Tužioci su u KCUS stigli - njihov dolazak je zabilježio i fotoreporter portala Radiosarajevo.ba - nakon što je danas odlučeno da će Tužilaštvo KS preuzeti istragu o navodima koji su se u javnosti pojavili proteklih dana o stanju u ovoj bolnici, posebno o liječenju teških COVID pacijenata i respiratorima.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je, na temelju medijskih natpisa, formiralo predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS, o upotrebljivosti respiratora u liječenju pacijenata, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. COVID odjela, u kojem će postupati u narednom periodu.

Tužilaštvo KS će sarađivati s državnim Tužilaštvom, koje također ima predmet o respiratorima ACM 812A, tzv. "malina respiratorima".

Dogovoreno je da će Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS, u okviru navedenih predmeta, žurno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.

Podsjetimo, ovog vikenda u medijima su se pojavila dva pisma o neupotrebljivosti ovih respiratora za liječenje COVID pacijenata.

Potpisnici oba pisma, kako se tvrdilo, jesu anesteziolozi s KCUS-a, no samo je za drugo pismo potvrđena autentičnost. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije