Navodi o respiratorima / Počinje istraga u Sarajevu: Tužioci danas ušli u KCUS

05. 04. 2021. u 17:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tužioci Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu, na čelu sa Seadom Kreštalicom, ušli su danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Tužioci su u KCUS stigli - njihov dolazak je zabilježio i fotoreporter portala Radiosarajevo.ba - nakon što je danas odlučeno da će Tužilaštvo KS preuzeti istragu o navodima koji su se u javnosti pojavili proteklih dana o stanju u ovoj bolnici, posebno o liječenju teških COVID pacijenata i respiratorima.

"U ovoj fazi ne možemo govoriti o detaljima", kratko nam je kazala Azra Bavčić, glasnogovornica ovog tužilaštva.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je, na temelju medijskih formiralo predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS, o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu.

Tužilaštvo KS će sarađivati s državnim, koje također ima predmet o respiratorima ACM 812A, tzv. "malina respiratorima".

Dogovoreno je da će Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS, u okviru navedenih predmeta, žurno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.

Podsjetimo, ovog vikenda u medijima su se pojavila dva pisma o neupotrebljivosti ovih respiratora za liječenje COVID pacijenata.

Potpisnici oba pisma, kako se tvrdilo, jesu anesteziolozi s KCUS-a, no zasad je samo za drugo pismo potvrđena autentičnost.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)