Potvrđeno: Fadil Novalić u petak ide u zatvor

10
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Fadil Novalić u petak ide u zatvor
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Bivši predsjednik Vlade Federacije Fadil Novalić u petak, 22. marta ide na izvršenje četverogodišnje kazne u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija Bosne i Hercegovine, u Istočno Sarajevo.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Novalićev branilac, Elmir Jahić.

Prema rješenju Suda Bosne i Hercegovine Novaliću 22. marta ističe rok od tri dana da se javi na izdržavanje kazne.

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

On je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti tokom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 miliona eura, u aprilu 2020. godine, odmah nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije korona virusa.

Pored njega su osuđeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite ovog entiteta koji se javio na izdržavanje kazne 15. marta, te Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina" koji se 14. marta javio na odsluženje kazne u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH Vojkovići, u Istočnom Sarajevu.

Sva trojica su prethodno uputili molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, dan prije nego što su se trebali javiti u zatvor.

Potom su se žalili na rješenja Suda BiH kojima su te molbe odbijene.

Suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Prvostepeno su osuđeni dvije godine kasnije, 5. aprila 2023. godine., a drugostepena presuda potvrđena je krajem januara.

Poznato do kada se Fadil Novalić mora javiti u zatvor

Poznato do kada se Fadil Novalić mora javiti u zatvor

Novalić je konačnom presudom 27. januara 2024. osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, Hodžić na pet, a firma FH "Srebrena malina" na novčanu kaznu od oko 100.000 eura.

Četvrtooptužena Jelka Milićević, bivša ministrica finansija Federacije BiH, oslobođena je od optužbe za nesavjestan rad u službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije