CIK utvrdio prestanak mandata Fadilu Novaliću, poznato ko ga mijenja

0
Radiosarajevo.ba
CIK utvrdio prestanak mandata Fadilu Novaliću, poznato ko ga mijenja
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine dodijelila je na današnjoj sjednici mandat Rahimu Gadžiću iz Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Gadžiću je mandat dodijeljen nakon što je CIK danas utvrdio prestanak mandata dosadašnjem zastupniku Fadilu Novaliću.

Naime, prvobitnu odluku o prestanku Novalićevog mandata CIK je donio na sjednici 19. februara ove godine, a 11. marta Sud Bosne i Hercegovine je obavijestio CIK da Novalić nije uložio žalbu. Stoga mu je danas utvrđen prestanak mandata te Gadžiću dodijeljen zamjenski kao sljedećem kvalificiranom kandidatu čije je ime na listi Stranke demokratske akcije.

Centralna izborna komisije je na sjednici održanoj prije nekoliko dana donijela i odluku o dodjeli zamjenskog mandata Dževahidu Sokiću s kandidatske liste Povjerenje NIP-SPU BiH umjesto mandata Halila Bajramovića čiju žalbu na odluku CIK-a je odbacio Sud Bosne i Hercegovine.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Razlog oduzimanja mandata Novaliću i Bajramoviću su pravosnažne sudske presude kojima su oni osuđeni na kazne zatvora duže od šest mjeseci, Novalić na četiri godine, a Bajramović na tri.

Centralna izborna komisija je na navedenoj sjednici od prije nekoliko dana dodijelila zamjenski mandat i Asimu Kamberu, sljedećem kvalificiranom kandidatu s liste Stranke demokratske akcije umjesto mandata Safeta Kovačevića koji je podnio ostavku, iz privatnih razloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije