Potvrđena optužnica protiv policijskih službenika koji su pretukli mladića u Mostaru

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica protiv policijskih službenika koji su pretukli mladića u Mostaru
FOTO: Screenshot / Snimak premlaćivanja u Mostaru

Općinski sud u Mostaru je potvrdio optužnicu Kantonalno tužilaštva protiv policijskih službenika Jusufa Penave iz Čapljine i Armina Vrače iz Mostara zbog nanošenja lakših tjelesnih povreda pri privođenju.

Optuženi se terete da su 10. aprila 2021. godine u Mostaru, za vrijeme mjere ograničenog kretanja, sustigli oštećenog S.B., koji se kretao ispred osumnjičenih i koji stanuje na navedenoj adresi, te primijenili silu iako oštećeni nije pružao nikakav otpor.

“Tako da su mu pojedinačno više puta zadavali udarce nogama i rukama u predjelu glave i trupa, vukli za kosu, te vrijeđali, psovali mu majku, pa ga na taj način zastrašivali, da bi ga poslije uporabe sile priveli u PU Mostar – PS Centar”, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Mostar.

Šaćir Filandra: "Trojka" – između Svoje vlasti i Naše države

Šaćir Filandra: "Trojka" – između Svoje vlasti i Naše države

Oštećeni se, nakon što mu je uručen prekršajni nalog, usljed bolova koje je osjećao, uputio u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, gdje su mu konstatirane lake tjelesne ozljede, u vidu nagnječenja glave, nagnječenja leđa, nagnječenja prsnog koša, istegnuća vratnog mišića, akutne reakcije na stres i druge, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva Mostar

Prethodno je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala o izvješću Europskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) koje je ukazalo na prisutnost seksualnog, fizičkog i psihičkog zlostavljanja pritvorenih osoba u Bosni i Hercegovini, piše Detektor.ba.

“CPT poziva vlasti BiH, uključujući entitete i kantone, da uspostave potpuno nezavisna tijela za pritužbe na rad policije”, preporučuje delegacija za bolju istragu navoda o zlostavljanju.

Komitet je izdao niz preporuka za sve nivoe vlasti u BiH, neke je i ponovio jer se nisu usvojile nakon prethodnih posjeta Bosni i Hercegovini. U izvješću pozivaju nadležna ministarstva da pošalju jasnu poruku o nultoj stopi tolerancije u pogledu fizičkog i psihičkog zlostavljanja pritvorenika od strane policijskih službenika.

Za period do 2019. godine, na koji se odnosi izvješće komiteta, iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) rekli su da slučajevi u kojima se navode prekoračenja ovlasti policijskih službenika MUP-a HNK-a prilikom hapšenja osumnjičenih nisu evidentirani u unutarnjoj kontroli policije.

Nakon potvrđivanja optužnice, Općinski sud u Mostaru je zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji koje će se održati 13. oktobra 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije