Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Privođenje Ibrahima Hadžibajrića

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme "PLAZA GROUP" zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Akcija 'Istok-Tigris': SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Nizozemske

Akcija 'Istok-Tigris': SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Nizozemske

Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Protiv Alme Destanović optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Kriminal | Optužen Ibrahim Hadžibajrić: Ovo su detalji optužnice. Oduzima se 1,6 miliona KM

Kriminal | Optužen Ibrahim Hadžibajrić: Ovo su detalji optužnice. Oduzima se 1,6 miliona KM

Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Firma "PLAZA GROUP" Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju

Ibrahim Hadžibajrić se tereti za više krivično pravnih radnji tokom mandata načelnika Općine Stari Grad Sarajevo a Alma Destanović za krivično pravne radnje koje je počinila kao sekretar uprave Općine Stari Grad Sarajevo.

Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik terete se da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. godine do 2023. godine počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo.

Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanovć su prekoračenjem svojih službenih ovlaštenja zaobilazili Općinsko vijeće Općine Stari Grad za donošenje odluka o upravljanju imovinom općine kako bi ih dodijelili firmama "Parking tim", "EuroPark" i "Šemrani" u kojima je Elmedin Karišik postavio pojedine osobe za direktore, a u stvarnosti su on i Seid Hadžibajrić vodili sve poslove i zajedno sa Ibrahimom Hadžibajrićem dijelili novac koji su te firme ostvarivale izdavanjem.

Pored toga, optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić i Seid Hadžibajrić terete da su primili mito od Elmedina Karišika o prenosu prava vlasništva nad stambenom zgradom u ulici Goruša u općini Centar, koju bi Karišik preko povezane firme prepisao Ibrahimu Hadžibajriću po njegovom penzionisanju. Zauzvrat Hadžibajrić je izdavao niz nezakonitih odluka u korist Elmedina Karišika i firme "Plaza Group" u vidu davanja prostora za reklamne panoe, odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti i niz drugih odluka iz domena rješavanja općinskog načelnika.

Također, Ibrahim Hadžibajrić se tereti da nije prijavio nekoliko stotina hiljada KM koje je posjedovao on i članovi njegove porodice na tekućim, deviznim i oročenim računima u komercijalnim bh. bankama Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo. Inače, ovo je prva optužnica u Kantonu Sarajevo nakon uvođenja ovog krivičnog djela u krivično zakonodavstvo Kantona Sarajevo.

U dijelu istrage koja se odnosila na najteže oblike izbornih prevara, Ibrahim Hadžibajrić se tereti da je prilikom prijave svoje tadašnje političke stranke Nezavisna bosanskohercegovačka lista, upotrijebio neistinit spis sa kompletnim krivotvorenim obrascima Centralne izborne komisije BiH u kojima je zloupotrebljeno na hiljade ličnih podataka građana BiH koji su navodno potpisali obrasce podrške njegovoj političkoj stranci za učešće na Opštim izborima 2018. godine.

Optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović terete i za nezakonito izdavanje odobrenja za građenje pravnom licu "Amko komerc" i Općini Stari Grad Sarajevo u ulici Dženetića čikma.

Fahrudin Novalija se tereti da je dao mito Ibrahimu Hadžibajriću za nezakonitu prodaju zemljišta u ulici Magoda u Općini Stari Grad koju je u ime Ibrahima Hadžibajrića kao prljav novac oprao Seid Hadžibajrić, a Ibrahim Hadžibajrić od njega kupio apartman u opštini Baška voda u Republici Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije