Potvrđena optužnica protiv Fikreta Mrkonjića zbog ratnog zločina

Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica protiv Fikreta Mrkonjića zbog ratnog zločina
Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Fikreta Mrkonjića (62) iz Banovića zbog postojanja osnovane sumnje da je kao pripadnik Armije BiH počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo je u istom predmetu vodilo istragu i podiglo optužnicu protiv još jedne osobe za isto krivično djelo. Ova osoba je preminula, te će Kantonalni sud Tuzla radi smrti obustaviti krivični postupak u odnosu na njega.

Optužnicom se Mrkonjić tereti da je sa još jednom osobom u septembru 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije u brigadi Armije BiH u Banovićima, iza objekta salona namještaja u ovom gradu, zaustavio civila hrtvatske nacionalnosti, te su mu palicama i nogama zadali veći broj udaraca u predjelu glave, grudnog koša, leđa, ruku i ramena. Zaustavljeni civil je uslijed prestanka disanja i gušenja, kao posljedica nanesenih povrijeda, preminuo istog dana.

U optužnici je navedeno i da je Mrkonjić kao pripadnik Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata iz 1949. godine.

Pred Kantonalnim sudom u Tuzli održano je ročište za izjašnjenje o krivnji optuženog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije