Uskoro suđenje Enveru Buzi: Optužen za ubistvo 27 civila u Uzdolu

Fena
Uskoro suđenje Enveru Buzi: Optužen za ubistvo 27 civila u Uzdolu
Pixabay / Ilustracija
Zbog zločina protiv civilnog stanovništva, koji je počinjen u Uzdolu, općina Prozor, ratne 1993. godine, 14. novembra će početi suđenje Enveru Buzi, bivšem pripadniku Armije Bosne i Hercegovine.

U samo suđenje će biti uključeno 90 svjedoka, koji će biti saslušani u svrhu dokazivanja zločina, a čak dva svjedoka će svjedočiti pod mjerama zaštite, dok je najavljeno uvođenje i 142 materijalna dokaza u sam predmet, kazali su iz Tužilaštva BiH.

S druge strane, odbrana optuženog je najavila da će pozvati između deset i dvadeset svjedoka, koji će dati svoje izjave tokom suđenja, uz dodatnih 50 materijalnih dokaza.

Optužnica Envera Buzu tereti da je, u funkciji komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH tokom 14. septembra 1993. godine lično naredio, a zatim i učestvovao u napadu na selo Uzdol i zaseoke Križe, Zelenike i Raiči. Ova naselja su bila, pretežno, nastanjena civilima hrvatske nacionalnosti te je u njima, prema optužnici, tokom napada ubijeno 27 civila, među kojima je najmlađa žrtva imala 10 godina, a najstarija 87.

Prema nalazima obdukcije i prikupljenim dokazima, žrtve su ubijane vatrenim i hladnim oružjem.

Optuženi se tereti da je bio nazočan na terenu tijekom provođenja akcije i u neposrednoj blizini mjesta gdje su počinjena ubojstva. Također, na teret mu je stavljeno da je od organa sigurnosti ABiH dobio informacije o počinjenim zločinima, te ništa nije poduzeo kako bi proveo istragu, a počinitelje zločina kojima je bio nadređeni, procesuirao i kaznio, prenosi BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije