Potvrđen razlaz: Građanski savez ne želi više s DF-om

Radiosarajevo.ba
Potvrđen razlaz: Građanski savez ne želi više s DF-om
Foto:Fena / Nihad Čolpa

Predsjedništvo Građanskog saveza (GS) donijelo je odluku o izlasku Građanskog saveza iz kluba zastupnika DF-GS i formiranju svog kluba 
zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovina.

Kako su saopćili, učinili su to zbog lakšeg razumijevanja u javnosti političke pozicije GS-a u odnosu na vladajuću strukturu.

"Izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je za njega logična međusobna podrška SDA i DF na lokalnim izborima vrlo jasno stvara sliku bliskosti te dvije političke stranke. Mi u GS-u nikada nismo učestvovali u formiranju različitih kombinacija sa vladajućim strukturama, niti smo ikada imali bliskost sa onima koji su uspostavili sistem u kojem vladaju nerad, nered, nepravda i korupcija - nećemo ni sada. Ono što je sigurno je da Građanski savez na lokalne izbore neće izaći unutar neprirodnih koalicija, odnosno neće izaći na izbore u okviru različitih varijanti 'Zelenih' koalicija", poručili su u današnjem saopćenju.

Naglasili su kako je Građanski savez iskazao žestoko neslaganje povodom spajanja osovine zla Dodik - Čović u Vijeću ministara, kao i zbog formiranja Vijeća ministara bez Vlade Federacija Bosne i Hercegovine, a koje za posljedicu ima “Mostarizaciju” Federacije Bosne i Hercegovine.

"Isto tako, za GS je bilo neprihvatljivo usvajanje slabog i nedostatnog Korona zakona, kojeg su zastupnici Demokratske fronte podržali u Domu naroda, kao i blago reagovanje povodom mnogobrojnih afera javnih nabavki tokom pandemije koje su jedne od najnemoralnijih oblika korupcije posljednjih godina u Bosni i Hercegovini.

Mi u GS-u smatramo da se mora uspostaviti red, pravna država, funkcionalne institucije, a to mogu isključivo opcije u kojima su ljudi koji nemaju obavezu slušati lobije, već struku i nauku", zaključili su u ovoj stranci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije