Potpisan sporazum: BiH i Francuska sarađuju u borbi protiv nezakonitog prometa oružjem

0
Radiosarajevo.ba
Potpisan sporazum: BiH i Francuska sarađuju u borbi protiv nezakonitog prometa oružjem
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH / Christine Toudic i Selmo Cikotić

Christine Toudicambasadorica Francuske u BiH, i Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, potpisali su danas tehnički sporazum o saradnji u borbi protiv ilegalnog prometa vatrenim oružjem, municijom i eksplozivom.

Christine Toudic je prilikom potpisivanja sporazuma predstavlja francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Ovim sporazumom ozvaničava se uspostavljanje stalne kriminalističko-obavještajne mreže, koja s jedne strane omogućava razvoj operativne saradnje između specijaliziranih pravosudnih policijskih službi, a s druge, podršku razvoju kapaciteta bh. službi, u oblasti kriminalističko-tehničkog istraživanja, nadležnih za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem", saopćeno je iz Ambasade Francuske u BiH.

Navedeno je da ovaj tehnički sporazum predstavlja novo sredstvo namijenjeno jačanju efikasnosti bh. službi i konsolidaciji bilateralne saradnje u oblasti obrade kriminalističkih obavještajnih podataka i kriminalističko-tehničkog istraživanja u vezi sa oružjem.

Christine Toudic i Selmo Cikotić - undefined

Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH: Christine Toudic i Selmo Cikotić

"Oblici saradnje uspostavljeni ovim tehničkim sporazumom, daljnji su razvoj bilateralne saradnje, posebno kroz donaciju sistema Evofinder i predstojećom uspostavom softvera Traffic u korist bh. službi. Svi ovi uređaji moderna su sredstva za saradnju koja, nakon što se implementiraju, daju nadu u konkretne rezultate", istakli su iz Ambasade.

Ambasadorica Christine Toudic, naglasila je da je BiH važan partner Francuske.

"Potpisivanje ovog novog sporazuma svjedoči o posvećenosti Francuske bilateralnim i regionalnim aktivnostima za sprečavanje i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem, municijom i eksplozivima. U tom pogledu, Bosna i Hercegovina je važan partner Francuske.

On je i dokaz zajedničkog nastojanja Bosne i Hercegovine i Francuske da ojačaju policijsku saradnju, a posebno operativnu, u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala koji ugrožava sigurnost obje države, pa čak i cijele Evrope", kazala je Toudic.

Ministar Cikotić je ovakav vid saradnje ocijenio obostrano korisnom, navodeći da će svako otkrivanje ilegalnog oružja ili mreže krijumčara, biti zajednički doprinos borbi protiv globalnih prijetnji, ali i povećanja opće sigurnosti građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije