Potpisan sporazum: 400.000 KM za sufinansiranje izgradnje Muzeja 505. viteške brigade

1
Fena
Potpisan sporazum: 400.000 KM za sufinansiranje izgradnje Muzeja 505. viteške brigade
Foto: Arhiv / Novac / Ilustracija

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić potpisali su danas u Bužimu sporazum o sufinansiranju izgradnje Muzeja 505. viteške brigade.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je rekao da se radi o značajnom sporazumu za Općinu Bužim zato što je događaj koji je u vezi s tom donacijom veoma bitan.

"To je Muzej 505. viteške bužimske brigade koju svi mi doživljavamo kao svoju i kao vrijednost cijele BiH i čime se ponosimo. Zato učestvujemo sa značajnim sredstvima, prošle godine sa 100, a ove sa 400 hiljada KM i mislimo da će to biti značajan doprinos", naveo je Novalić.

Jasan stav Švedske: Neće biti prečica za Bosnu i Hercegovinu, poziv na neophodne reformske procese

Jasan stav Švedske: Neće biti prečica za Bosnu i Hercegovinu, poziv na neophodne reformske procese

Obilježena godišnjica osnivanja Petog korpusa Armije BiH

Obilježena godišnjica osnivanja Petog korpusa Armije BiH

Vlada FBiH se, prema njegovim riječima, sprema za sljedeći korak, budući da se za 505. vitešku bužimsku brigadu veže jedan od najvećih heroja Izet Nanić. Novalić je dodao da su već razgovarali sa nekim scenaristima da bi u nekom budućem vremenu bio snimljen film o tom heroju.

Federalni premijer je podsjetio i na raniju podršku Vlade FBiH za putnu, vodnu infrastrukturu, zatim kroz transfere nižim nivoima vlasti, kao i podršku za ovaj muzej dodajući da je transferirano u Bužim oko deset miliona KM.

"To je velika pomoć jednom malom gradu i mi ćemo ostati na tom fonu", dodao je Novalčić.

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo je podsjetio da je prije godinu dana u prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića iznesena ideja, odnosno zaduženje Vladi i resornom ministarstvu da se obezbijede dodatna sredstva.

"Vlada Federacije BiH je uspjela obezbijediti 400 hiljada KM, a pored toga Vlada i Ministarstvo finansiraju i druge projekte na području Unsko-sanskog kantona. Sinoć smo potpisali ugovor za izgradnju, odnosno dogradnju Spomen obilježja u MZ Izačić", naveo je Terzo dodajući da će i dalje nastviti pomagati ponosnu Krajinu.

Načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić je rekao da su potpisali sporazum sa Vladom FBiH u iznosu od 400 hiljada KM, što je dosad najveći iznos za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade. Aktivnosti su, prema njegovim riječima, intenzivirane prošle godine kada je sa porodicom Nanić dogovoreno zemljište koje su oni poklonili za izgradnju tog muzeja, a radi se o kompleksu koji će biti iza turbeta generala Izeta Nanića.

Obilježena 26 godišnjica od pogibije generala Izeta Nanića

Obilježena 26 godišnjica od pogibije generala Izeta Nanića

"Dosad smo dobili značajnu podršku od svih institucija na području Federacije, odnosno od naših bratskih, prijateljskih općina, pojedinaca koji su se uključili i dali doprinos za izgradnju muzeja", istakao je načelnik Nanić.

U Bužimu je danas obilježava 30. godišnjica 505. viteške brdske brigade, Igman 2022 i Slobodarski dani Bužima, a svečanosti, kako je dodao općinski načelnik, prisustvuju predstavnici svih nivoa vlasti.

"Slobodarski dani su prvi put u okviru državne manifestacije Igman 2022 i smatramo da Slobodarski dani moraju biti državnig karaktera - istakao je Nanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije