Bužim / Obilježena 26 godišnjica od pogibije generala Izeta Nanića

06. 08. 2021. u 09:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Drugi dan tradicionalne manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” bio je ispunjen brojnim događajima- Prije podne, a u organizaciji Udruženja mladih, sa Trga Alija Izetbegović krenuo je tradicionalni pješački marš “Šutem bužimskoh vitezova”. 

Na izletištu Svetinja za učesnike marša Putem bužimskih vitezova održan je kratak historijki sat. O bitkama i pobjedama Bužimskih vitezova govorio je ratni komandant Sead Jusić. Organizacioni odbor je posbno zadovoljan učešćem mladih na ovom maršu koji su garancija da viteška borba i komandant Nanić nikada neće biti zaboravljeni.

U poslijepodnevnim satima, na Spomen obilježju Ćorkovača, otvorena je izložba fotografija Generala Izeza Nanića, autora Agana Skenderovića. Ovo je inače prva izložba fotografija na otvorenom i na mjestu gdje je nastala većina izloženih fotografija. Izložbu je otvori načelnik općine Bužim Mersudin Nanić.

Program je nastavljen posjetom mjestu pogibije generala Izeta Nanića na Vijencu (R Hrvatska -nekoliko kilometara od Ćorkovače), a završen učenjem Ja'sina za sve poginule šehide 505. Viteške brigade i održanim historijskim satom obilježeno je dvadeset i šest godina od pogibije generala Izeta Nanića-komandanta brigade.

Obilježena 26 godišnjica od pogibije generala Izeta Nanića  - undefined

Foto: Općina Bužim: Obilježena 26 godišnjica od pogibije generala Izeta Nanića

Podsjetimo, noć prije pogibije, legendarni Nanić je zapisao:

"Sve je u igri. Nadam se da će uspjeti i ja sa njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno! ".

Izet Nanić rođen je u Bužimu 4. oktobra 1965. godine. Srednju vojnu školu završio je u Zagrebu 1984., kao i Vojnu akademiju 1987.godine.

Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), a istinska legenda svog naroda Nanić će postati nakon što se početkom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu priključio odbrani zemlje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA