Kakanjci odali počast generalu Izetu Naniću - legendarnom Bužimskom vitezu

2
Fena/Radiosarajevo.ba
Kakanjci odali počast generalu Izetu Naniću - legendarnom Bužimskom vitezu
Fena / Kakanjci odali počast generalu Izetu Naniću

Kakanj je danas odao počast generalu Izetu Naniću na godišnjicu njegove herojske pogibije.

Na gradskim displejima kojima upravlja Općina Kakanj objavljeno je sjećanje na heroja koji je život za slobodu dao na današnji dan 1995. godine, saopćeno je iz Općine Kakanj.

"Neka je rahmet njegovoj plemenitoj duši i neka njegovo hrabro srce i junačko djelo budu pouka i poruka novim naraštajima. Kakanj ne zaboravlja", napisao je na službenoj Facebook stranici Općine Kakanj načelnik Mirnes Bajtarević. 

Bio je ratnik, gazija, vitez, general, komandant, brat, sin, Igman i Ljiljan, heroj...

Nema tog junačkog epiteta koji mu nisu, s pravom, nadjenuli. 

A, na ovaj je svijet stigao 4. oktobra 1965. godine u Bužimu, od majke Rasime i oca Ibrahima, kao drugi od sedam sinova. Kažu da je bio čudesno inteligentan, odlikaš, pošteno i dobro dijete, roditeljima na čast. A, Rasema i Ibrahim imali su jedan cilj, napraviti od svoje djece uzorne ljude, svi su završili fakultete. Među njima je bio i on, kažu "dar Božiji ovom narodu".

Legendarni Izet Nanić koji je u 30 godina, koliko je proveo na ovom svijetu s nama, učinio istinsko čudo. 

Izet Nanić odrastao je u Bužimu. Imao je šestoricu braće: Hazret, Nevzet, blizanci Osman i Arif, Nijaz i Mujaga. Izet je svirao gitaru, Hazret harmoniku, Nevzo trubu, Arif i Osman tamburu. Svi su se bavili nekim sportom. Izet je trenirao tae kwon do. Bila je to velika i sretna porodica. “Izo rahmetli je i kao dijete uvijek bio komandant. Njegova ekipa je morala pobijediti…”, prisjećao se poslije njegov brat Mujaga Nanić.

Alija Izetbegović je, deset dana nakon pogibije, majci Rasemi ovako rekao: "Da Izeta nije bilo, ne bi bilo ni Krajine ni Bosne. Krajina je bila kičma Bosne, da se ona prelomila, ne bi bilo ni Bosne.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije