Potpisan plan bilateralne vojne saradnje ministarstava odbrane BiH i SAD

0
Radiosarajevo.ba
Potpisan plan bilateralne vojne saradnje ministarstava odbrane BiH i SAD
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Sastanak delegacija MO BiH i Ambasade SAD

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić sastao se s delegacijom Ambasade SAD u BiH koju je predvodio brigadir Michael Tarquintoodbrambeni ataše SAD u BiH.

Sastanak je organiziran radi predstavljanja novog šefa Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) pri Ambasadi SAD u BiH, a na čelu ovog ureda od nedavno se nalazi major Taib Grozdanić.

"Na sastanku je bilo govora o velikom broju uspješnih programa saradnje koji su realizirani do sada, kao i onih koji su planirani za realizaciju između dvije partnerske zemlje, kao što su programi FMS, FMF, IMET, Državni Partnerski program (SPP), kao i program 'Vojska Vojsci', koja se ostvaruje sa Saveznom Državom Maryland. Sagovornici su razmjenili informacije vezane dokument 'Program reformi', kao i implementacija dokumenta 'Pregled odbrane BiH' i modernizacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Podžić je naglasio da su MO i OS BiH završili veći dio obaveza koje su se odnosile na MO i OS BiH uprkos poteškoćama izazvanih pandemijom COVID-19, ali da postoje i izazovi i određeni ometači koji se pravashodno odnose na nedostatna finansijska sredstva u budžetu za odbranu BiH i da je neophodno učiniti maksimalne napore kako bi se situacija i u ovom segmentu poboljšala.

"I brigadir Michael Tarquinto, kao i major Grozdanić su ponovili opredijeljenost Vlade SAD-a da nastavi pomagati Bosnu i Hercegovinu i u narednom periodu, kazavši da SAD snažno podupiru našu zemlju na putu reformi, te da su posvećeni daljnjem jačanju saradnje u oblasti odbrane", saopćeno je.

Da podrška i pomoć SAD-a Bosni i Hercegovini nije samo slovo na papiru potvrđuje i danas potpisani Plana bilateralne vojne saradnje između MO BiH i MO SAD-a za 2021. godinu.

Potpisali su ga Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane za neđunarodnu saradnju, i brigadir Michael Tarquinto.

Realizacijom plana dodatno će se osnažiti saradnja dvaju ministarstava i oružanih snaga, što će za rezultat imati dodatno jačanje sposobnosti i kapaciteta Oružanih snaga BiH, a stepen interoperabilnosti i kompatibilnosti OS BiH sa snagama zemalja partnera će se podići na još veći nivo.

"Ured odbrambenog atašea Ambasade SAD-a u BiH kontinuirano pruža značajnu podršku u vojnoj opremi, uslugama i financijskim sredstvima OS BiH, a potpisivanjem ovog plana potvrđuje se opredijeljenost Vlade SAD-a da podrži reformske aktivnosti u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH", istaknuto je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije